П'ятница, 29/Березня/2024, 14:19
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [321]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [717]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2007 » Травень » 25 » «Правиця» вимагає від Кабміну обов’язкового іспиту з української мови для держслужбовців
«Правиця» вимагає від Кабміну обов’язкового іспиту з української мови для держслужбовців
14:01
«Хочу, щоб Шерон Стоун говорила до мене українською», «Пане Азаров! Шевченко – не лише футболіст», «Хочеш двуязычия? Вивчи українську!», «Правиця» вимагає іспиту з української мови для держчиновників», «Януковичу! Дай пільги українському книгодрукуванню!», «Хочемо українського кінА!», – з такими гаслами партії блоку «Рух – Українська Правиця» пікетували Кабінет Міністрів України 22 травня, в роковини перепоховання Тараса Шевченка.
Акція, що розпочалася о 12.00 за участі кількох десятків активістів партій, що входять до «Правиці», – Української Народної Партії, Народного Руху України та Української республіканської партії «Собор» – мала на меті привернути увагу до сучасного стану української мови в Українській державі і, зокрема, її застосування в державних структурах, серед яких – і в Кабінеті Міністрів.
Учасники пікету вимагали, зокрема, введення іспиту з української мови для держслужбовців, обов’язкового дублювання фільмів для прокату в українських кінотеатрах українською мовою, надання пільг українському книговиданню та неухильного дотримання ст. 10 Конституції України. До Кабінету Міністрів було передано відкритий лист на ім’я Прем’єр-міністра України В.Януковича.
«22 травня, – йдеться у листі, – Україна відзначає роковини перепоховання Тараса Григоровича Шевченка. Усе своє життя український геній присвятив захистові свого народу. Найголовнішою передумовою національного визволення України, відновлення української державності він визнавав збереження української мови.
З відновленням державної незалежності у 1991 році українська мова постала як невід’ємний атрибут нашої держави. Але й донині вона не посіла належного їй місця в українському суспільстві. Це переконливо ілюструє мовна ситуація в найбільш масових сферах – ЗМІ та книговиданні.
Застосування державної мови у засобах масової інформації свідчить про значний перекіс у бік російської мови. Згідно з новою редакцією закону «Про телебачення та радіомовлення», частка української мови в мовленні загальнонаціональних каналів має становити 75%. Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела моніторинг роботи телеканалів. Як з’ясувалося, частка україномовних програм, фільмів та серіалів, які виходили у прайм-тайм на шести провідних загальнонаціональних телеканалах у перший тиждень листопада 2006 року, склала 48,2%, а російськомовних – 51,8%. А якщо взяти до уваги, що значна частина території України покривається через кабельні мережі міжнародними версіями російських телеканалів «Первого Международного», «РТР-Планеты», «НТВ-Мир», частка російськомовних програм у прайм-таймі українського національного ефіру становить 61,4%, україномовних – 38,6%.
Обласні телевізійні канали в східних та південних реґіонах зберігають високу частку мовлення російською мовою: так, у Севастополі частка російськомовних програм ОДТРК становила 72,3%, в Криму – 53,8%, на Донеччині – 32,2%, Луганщині – 30%, Одещині – 28,6%. Слід брати до уваги, що в східних та південних реґіонах серед місцевих телеканалів обласні телекомпанії залишаються єдиними з україномовним мовленням.
Не ліпший стан склався і в друкованих ЗМІ. Частка разового тиражу україномовних газет протягом 10 років (1995-2005) скоротилася з 47% до 31%, а російськомовних – зросла з 47% до 64%.
Співвідношення річного накладу журналів (періодичних видань), за даними Книжкової палати України імені Івана Федорова, становить 70% до 19% на користь російськомовних видань. Офіційна статистика не враховує контрабандних потоків, якими потрапляють в Україну з Росії російськомовні ЗМІ, не зареєстровані в Україні.
Російськомовна преса поширюється по всій території України. Натомість україномовна преса в деяких реґіонах півдня та сходу майже відсутня в мережах розповсюдження. Єдиними україномовними газетами в цих областях є видання, засновані Радами та держадміністраціями. Плани роздержавлення цих ЗМІ швидше за все призведуть і до їх мовного перепрофілювання та цілковитого зникнення і без того вкрай нечисленних реґіональних україномовних видань.
Українське книговидання фактично задушене експортованою російською книжкою. Через невиважену і непатріотичну урядову політику видання української книжки нині значно дорожче, аніж в тій же Росії. Держава не підтримує українського видавця, більше того – «кидає» його при першій нагоді. Так, у бюджеті 2006 року було закладено 16 мільйонів гривень на закупівлю книжок українського виробництва для бібліотек та 18 мільйонів гривень на видання українських книг. Проте після приходу до влади очолюваного Вами уряду фінансування цих програм зупинилося на позначках 6 млн грн та 4,3 млн грн, відповідно.
Виходячи з нагальної необхідності захисту національного інформаційного простору України, з метою забезпечення дотримання прав людини щодо рідної мови, блок «Рух – Українська Правиця» закликає Вас зайняти державницьку позицію у питанні розвитку української мови.
Ми вимагаємо розвивати застосування державної мови у всіх сферах суспільного життя, і найперше:
1. Створити механізми ширшого застосування державної мови у сфері держслужби. Запровадити обов’язковий іспит з української мови для державних службовців.
2. Дотримуватися вимог Законів України «Про мови» та «Про кінематографію в Україні», зокрема щодо обов’язкового дублювання іноземних фільмів українською мовою.
3. Запровадити пільгове оподаткування книжкової продукції, виданої державною мовою.
4. Неухильно дотримуватися вимог статті 10 Конституції України та припинити будь-які спроби її змінювати.
Майбутнє України залежить від збереження її національної ідентичності й мови автохтонного народу. Державницьке бачення майбутнього України має взяти гору над політичними суперечками, які тільки шкодять Україні. Ми вимагаємо від уряду державницького підходу до української мови як єдиної державної мови в Україні».

Народне Слово, 24 травня 2007 року

Категорія: Заяви та звернення | Переглядів: 1873 | Додав: Майшев | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024