Вівторок, 16/Квітня/2024, 12:43
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [720]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2007 » Липень » 8 » Володимир Ступак: останні заяви про відставки в області спричинені грубим тиском з боку Секретаріату
Володимир Ступак: останні заяви про відставки в області спричинені грубим тиском з боку Секретаріату
17:13
5 липня було підписано декларацію щодо об’єднання демократичних сил, яку підписали партії «Наша Україна», УНП, Народний рух України, «Вперед Україна», УРП «Собор», Християнсько-демократичний союз, Європейська партія України, Конгрес українських націоналістів, «Пора» та «Народна Самооборона».
В Чернігові з цим об’єднанням досить складна ситуація. Хто буде кістяком цього блоку та головною «тягловою лошадкою»? Як вплине заява про відставку губернатора та аналогічне рішення голів третини РДА в області на виборчу кампанію? Як об’єднаються досить різні за структурою та історією політичні сили для досягнення спільної мети та чи буде створено на їх основі єдину партію?

На виборах 2002-року штаб майже аналогічного об’єднання очолював Володимир Ступак. Він же був довіреною особою та одним із керівників виборчої кампанії Віктора Ющенка в 2004-му. На минулих виборах шляхи цих політичних сил розійшлися і УНП до Парламенту не потрапила.

Наша розмова з головою обласної організації Української народної партії відбувалася наступного дня після підписання угоди про об’єднання в мегаблоку та напередодні засідання центрального проводу партії. Ми спробували отримати відповіді на вищеназвані запитання.

Володимире Федоровичу, прокоментуйте вчорашнє підписання декларації щодо об’єднання демократичних сил в єдиний блок і місце в ньому вашої партії?

Цим було зроблено досить важливий крок, щодо об’єднання демократичних сил. Ми маємо багато застережень, зауважень до тих документів, які були підписані раніше. Зокрема всі партії, що ввійшли до Української правиці, то вони наполягали на тому, щоб це була національно-демократична партія. Існуюча на сьогоднішній день декларація, що має лише наміри, засвідчує те, що ще до виборів, почнеться процес створення партії, її об’єднання, а, отже, відповідно, і її розвитку.

А як виглядає ситуація з відповідною законодавчою базою?

Наступна ВР, на мою думку, повинна перш за все прийняти закон саме про політичні партії, щоб передбачити процеси щодо їх об’єднання. На сьогодні, якщо дві партії хочуть об’єднатися, то одна із них повинна повністю припинити своє існування. Всі члени партії на індивідуальній основі без виключення мають написати заяви про те, що вони переходять до складу іншої. Ми подавали нові пропозиції щодо вирішення цієї проблеми.

І що, на вашу думку, потрібно зробити для вирішення цієї проблеми?

Можна зробити іншу процедуру, що також стосується об’єднання партії. Якщо 6-8 політичних сил хочуть поєднати свої зусилля, то вони зобов'язані створити свій власний статут, провести ряд з’їздів, на яких вони і повинні прийняти рішення про власне об’єднання, прийняти рішення про те, як буде називатися їхня нова майбутня політична сила. Така процедура сприяла б розвиткові і центристським партіям, і ліберальним, консервативним, щоб політичний аспект України був структурованим. У нас велика кількість партій, а тому наша держава потребує їхнього об’єднання.

Добре, це про день завтрашній. Давайте повернемося до вчорашньої угоди.
Отже, цю декларацію ми й підписали. Угодою було засвідчено, що Правиця отримує 21% від загальної кількості місць.
Оцініть першу десятку об’єднання та його лідера

У першій десятці блоку немає поки що жодного представника Української правиці, а тому це є досить таки негативним фактором. Перше місце також, на мою особисту думку, не мав мати Юрій Луценко. Проте це не можна ще вважати остаточним рішенням, бо все буде вирішувати з’їзд блоку. Звичайно, що все може змінитися, бо згадаймо хоча б те, що колись списки соціалістів очолював Олександр Мороз, а сьогодні це вже не так. Мало хто це пам’ятає. На мій погляд, то у першій десятці повинно було бути 2-3 представника від Української правиці.

Партії, що сповідують свої ідеології, мають велику кількість лідерів, які поведуть їх до бажаної перемоги. Сьогодні проводяться засідання в усіх областях, після яких стане відомо про те, які приймуть на них рішення. Відповідно після цього будуть проводитися з’їзди, де будемо вже обговорювати рішення щодо подальшої роботи.

УНП і Народний рух України вже досить давно почали своє об’єднання. В цьому процесі досягнуто успіхів і пройдено більше половини шляху. Якби не було блоку, то ми б стали вже давно єдиною партією. Ми вже досить довго співпрацюємо. Процес об’єднання повинен бути обов’язково.

Декларація підписана лише кілька днів назад, а тому із її приводу ще не було жодних обговорень. Це справа найближчих двох тижнів. Ще будуть наради.

Чому ж була підписана декларація?

Справа у тому, що було враховані виключно всі ключові пропозиції від Правиці, а потім під час формування програми та створення статуту ці пропозиції також будуть враховані. Ми маємо план, який буде змінюватися та остаточно формуватися. Але на сьогодні ми ставимо перед собою головне завдання: ми повинні створити силу, що має працювати і дійсно приносити позитивні здобутки для України та українців.

Основна мета декларації передбачає створення єдиної партії. Звичайно, що цей процес буде досить довгим, але він може бути прискореним після позачергових виборів, якщо будуть внесені зміни до основного закону України – Конституції. Цілком зрозуміло, що до виборів цю процедуру провести неможливо. Якщо ми вже сьогодні проведемо з’їзд та об’єднаємо кілька політичних сил і, якщо залишиться одна об’єднана політична сила, то вона не матиме права брати участь у виборах. Тому за законом, має створюватися блок. До цього моє ставлення ствердне, але багато застережень лише до програмових засад, процедур. Вагомим є те, що потрібно об’єднатися, а не розвалити все те, що було напрацьовано.

Прокоментуйте, будь ласка, ситуацію в області з парадом заяв про відставу?

Були написані заяви про відставку головою облдержадміністрації та 7 головами райдержадміністрацій. Це є грубий тиск представників Секретаріату Президента, бо немає жодних підстав аби звільняти голів районних адміністрації. Так, зокрема, Срібнянський та Носівський райони займають провідні місця в області по економічних, політичних здобутках, починають розвиватися високими та стабільними темпами. Це з боку деяких представників Секретаріату Президента є проявом непрофесійності. Не знаю, хто це все задумав, проте знаю точно, що всі сьогоднішні дії в області пов’язані з наступними достроковими виборами.

Розпитував Олександр ШИЛО,
Громадянська мережа ОПОРА

Категорія: Погляд | Переглядів: 1668 | Додав: Майшев | Рейтинг: 3.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024