Четвер, 18/Квітня/2024, 17:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [721]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2008 » Березень » 22 » Українські народники допомагають відновлювати дубовий гай на Болдиній горі. Фоторепортаж
Українські народники допомагають відновлювати дубовий гай на Болдиній горі. Фоторепортаж
20:07
У давнину в Чернігові на Болдиній горі шумів дубовий гай. Нині залишилося чотири старенькі дуби, їм понад 200 років. Ростуть тут також переважно акації та тополі. Значна частина дерев у парку висаджені у другій половині ХХ ст., більшість з них - в аварійному стані.
Працівники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області у рамках Всеукраїнської акції «Зелений паросток майбутнього» вирішили відновити дубовий гай. Запросили взяти участь в акції керівників області та міста, депутатів та журналістів.
21 березня на Болдину гору посадити молоді саджанці дубів та лип завітали й чернігівські депутати Володимир Ступак (голова обласної організації УНП) та Андрій Глухенький (керівник Чернігівської міської організації УНП), секретар міськради Віталій Голець та журналісти.

Навідався на акцію відновлення дубового гаю і Чернігівський міський голова Олександр Соколов. Він із задоволення посадив кілька саджанців дубків та молоденьку липу. Олександр Володимирович обговорив із керівництвом архітектурно-історичного заповідника проблемні питання туристичної інфраструктури міста, пообіцяв надати допомогу у збереженні старого дуба, який росте над Антонієвими печерами.

Старезне дерево розташоване на пагорбі над печерним комплексом. Науковці вже кілька років наголошують на необхідності його збереження. Старий дуб потріскався і може загинути. У випадку його руйнації згниє коренева система дерева, яка пронизує пагорб до самих печер. Відтак, відкриються величезні отвори, через них в підземні споруди будуть проникати атмосферні опади. Унікальні Антонієві печери, засновані в ХІ столітті, можуть загинути.

Для збереження старого дуба потрібні не лише кошти, а й досвідчені фахівці, їх в Україні - одиниці…

Науковці Національного заповідника насамперед турбуються про збереження унікального архітектурного комплексу, який розташований на Болдиній горі. Тут знаходяться Антонієві печери ХІ-ХУІІІ ст., Іллінська церква ХІ ст., дзвіниця ХІХ ст. Отож і відновлюється тут дубовий гай з метою укріплення схилів пагорбу, а відтак і збереження архітектурних пам’яток та печерного комплексу.

Акцію щодо відновлення дубового гаю на Болдиній горі планується проводити щороку, а найближчим часом тут буде організовано прибирання території від сміття.

Сергій Черняков

На фото автора: працівники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області; депутат Чернігівської міської ради Володимир Ступак; депутат Новозаводської районної ради у місті Чернігові Андрій Глухенький; член УНП Михайло Панасенко (тримає молодий саджанець дуба) та працівники заповідника і управління охорони навколишнього природного середовища.



Категорія: Наше місто | Переглядів: 1830 | Додав: Майшев | Рейтинг: 4.0 |
Всього коментарів: 1
1 Operator  
Молодці.

Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024