Четвер, 28/Березня/2024, 23:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [321]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [717]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2008 » Жовтень » 24 » Тамара Демченко: «Ілля Шраг невтомно працював на благо рідного міста Чернігова…»
Тамара Демченко: «Ілля Шраг невтомно працював на благо рідного міста Чернігова…»
11:08
23 жовтня у Чернігові, у приміщенні Чернігівської державної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка, відбулася репрезентація книги «Батько Шраг».
Автор монографії відома дослідниця, доцент педагогічного університету Тамара Павлівна Демченко працювала над виданням понад 15 років. Привітати її з виданням наукової книги про видатного діяча українського національно-визвольного руху Іллю Шрага прийшли колеги, друзі, науковці, громадські діячі, студенти.
«Стоїть гора високая,
Попід горою гай,
Зелений гай, густесенький,
Неначе справді рай…»
,
- залунала пісня Леоніда Глібова «Журба» на початку репрезентації книги. І не випадково, адже Глібов створив пісню у Седневі, де й народився Ілля Людвигович Шраг, майбутній депутат першої Державної думи, член Української Центральної Ради, чернігівський адвокат.
Неможливо в межах однієї замітки розповісти про Іллю Шрага, як про визначного українського громадського і політичного діяча. «Завдяки привабливим особистим якостям: працездатності, відповідальності, енергійності, привітності, відкритості, комунікабельності, котрі сповна проявлялися і в громадській роботі, – І. Шраг став утіленням кращих рис публічної постаті для багатьох мешканців Чернігова та краю», - пише про нього Тамара Павлівна. Ілля Людвигович був серед нечисленних фундаторів і керівників чернігівської “Громади” і “Просвіти”, брав участь у всіх громадських акціях, що їх здійснювала місцева громадськість. Він був не лише прекрасним адвокатом, а також любив український театр, виступав на сцені – у аматорських виставах Шраг зіграв роль Назара Стодолі в однойменній драмі Тараса Шевченка. Проте, лише зараз повертається ім’я нашого земляка, лише зараз ми його починаємо вшановуємо.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, відкриваючи репрезентацію твору подякував Тамарі Павлівні за створення монографії про Іллю Шрага. До речі, єдиної в Україні і за її межами. Сергій Володимир висловив слова вдячності і на адресу обласної держадміністрації, яка надала допомогу у видавництві наукового твору.

«Видання книги про Іллю Шрага - це не тільки велика подія у Вашому житті, а й подія в нашому місті, - наголосив голова Чернігівської обласної організації Української народної партії, депутат міської ради Володимир Ступак, звертаючись до автора монографії. Він зазначив, що минулого року за сприяння УНП та завдяки Тамарі Павлівні у Седневі відкрито меморіальну дошку з нагоди 160-річчя Іллі Людвиговича, великого патріота України.
Щасливою несподіванкою стала репрезентація книги для Віталія Мироненка, кандидата історичних наук. Він лише на два дні з Москви завітав до рідного міста і почувши від колег про представлення твору, прийшов, щоб подякувати Тамарі Демченко за неоціненну працю.

«Ім’я Шрага було незаслужено забуте», - зазначив Ігор Ситий, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник обласного історичного музею. Він закликав дослідників написати також про Іллю Шрага як про особистість. До речі, у Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.Тарновського зберігається унікальний архів І.Шрага.
Привітали Тамару Павлівну з виданням книги і колеги-викладачі з Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, працівники обласної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка, друзі.

Ілля Шраг був одним з найпослідовніших прихильників національного відродження. Сьогодні він може слугувати за взірець відстоювання прав української культури та мови. Ілля Людвигович належить до епохи людей відродження.
Проте, як наголосила автор книги Тамара Павлівна Демченко: «Не можна сказати, що за 17 років незалежності ми так уже багато зробили для відновлення справедливості. У Чернігові пару років тому одну із вулиць назвали ім’ям Іллі Шрага, але надто мало постаралися для того, щоб бодай її мешканці дізналися, що це за діяч. До 160-річчя від дня народження відкрито меморіальну дошку у містечку Седнів, проведено Шрагівські читання, проте хотілося б чогось більшого. Було б доречно наступного року, з нагоди 90-річчя смерті видатного діяча, встановити меморільну дошку на приміщенні однієї з тих установ, де І. Шраг невтомно працював на благо рідного міста і всієї України…».

Джерело: Сергій Черняков, «Європейська Україна»,
фото автора.
Категорія: Культура та Мистецтво | Переглядів: 1991 | Додав: Майшев | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024