Субота, 20/Квітня/2024, 09:43
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [721]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2008 » Листопад » 24 » Юрій КОСТЕНКО: «Протриматися ще 10 років»
Юрій КОСТЕНКО: «Протриматися ще 10 років»
14:58
Чи можна порівнювати політику з альпінізмом?
Якщо розглядати її як досягнення якоїсь вершини, то, мабуть, у політики є певна схожість із подоланням тих труднощів, що їх на своєму шляху зустрічає альпініст у горах. Але на цьому аналогії закінчуються. Загалом у політиці, на превеликий жаль, домінують інші принципи, ніж в альпінізмі. При підйомі на вершину діє команда однодумців, які готові, часом із ризиком для власного життя, працювати на командний інтерес. Завдяки цьому тут досягається результат.

У політиці ж нерідко все навпаки. Далеко не завжди в ній діє команда однодумців. Часто трапляються зради. Спільний інтерес тут річ ситуативна – частіше зустрічається інтерес індивідуальний. У тій команді, з якою ти здійснюєш підйом на вершину, людина впевнена, як у самому собі. А в політиці підйом на вершину відбувається з тими, кого нав’язала доля, випадок, а нерідко й корисливий інтерес. Тому при підкоренні політичних висот так часто трапляється зрада.
У даний час Україна переживає політичну кризу, яка триває перманентно кілька років і поступово накладається на економічну та соціальну кризи. Утворюється небезпечна суміш. Політики, втративши відчуття реальності й захопившись своїми політичними змаганнями за рейтинґи та владні крісла, можуть опинитися в ситуації, коли політика буде сама по собі, а народ – сам по собі. А це може мати наслідком перетворення «вулиці» на політичного суб’єкта, який домінуватиме в ухваленні тих чи інших рішень. Такі моменти вже були в українській історії. На початку 90-х «вулиця» багато в чому диктувала поведінку політиків. Те саме було і в 2004 році. Але поки що ті події не завершувалися суцільним диктатом «вулиці», коли закон не діє. Це вже була б не демократія. Утім, нині, за умови одразу кількох криз, усе може закінчитися по іншому й з іншими наслідками.
Причиною нинішнього стану держави стало кілька чинників. 17 років в Україні не проводилися демократичні перетворення. Суть демократії, яка формально була проголошена у нас в 1991 році, полягає в тому, що створюються кращі умови для виробничої діяльності, ніж це було за тоталітарної держави. А відтак – дедалі більше людей живе краще. Однак у нашій країні 17 років під виглядом демократичних перетворень відбувалася передача державної власності в руки приватного капіталу, а влада використовувалася для збагачення. Це все призвело до нинішньої політичної кризи і нездатності політичної системи адекватно розв’язувати проблеми. Можу лише констатувати, що теперішній політикум не здатний відповідати на всі виклики, що постали разом зі світовою економічною кризою. Наші політики захоплені черговою боротьбою за владу. Нині сам по собі жоден із державних органів не здатний змінити ситуацію. Жодна посадова особа й жодна інституція не має достатньо повноважень для цього.
Політична проблема завжди має вирішуватися в політичний спосіб. Влада, яка не здатна ефективно діяти, має поступитися своїм місцем іншій. Але в умовах кризи, коли люди, які втратили робочі місця, прийдуть на голосування, щоб змінити владу, не думатимуть раціонально. Вони діятимуть емоційно. Тому говорити, що за таких умов через демократичний виборчий механізм можна поліпшити якість влади, я особисто не беруся. Інший варіант, як на мене, був би оптимальнішим – об’єднання більшості та опозиції. Так принаймні роблять розвинуті демократії. В українських політиків, на жаль, не вистачає рішучості піти на певні втрати рейтинґів задля суспільних інтересів.
Що стало причиною цьому? Україна дуже нетривалий період часу була самостійною державою. Відсутність державності не давала громадянину відчуття обов’язку перед країною, в якій він, власне, живе. У нас відсутня політична нація, що яскраво демонструє Верховна Рада. У парламенті дуже часто обстоюються інтереси, які не мають нічого спільного з інтересами нашої держави. Якщо так поводить себе орган, де (що б не казали) сконцентровано інтелект нації, то що ж можна очікувати від пересічного громадянина? Проблема в тому, що в Україні не сформована українська національна позиція, якою б керувалася влада. Крім того, у нас відсутня демократична політична культура.
Політична криза в Україні триватиме ще довго – поки не сформується національний інтерес. Він має бути вироблений не на основі інтересів політичних еліт, а на основі економічного інтересу. Що б не казали, але економіка завжди визначала політику. Також слід зазначити, що нинішня криза, окрім негативів, має ще й позитиви. Через кризові явища відбувається якісний розвиток суспільства. Гадаю, що переживши кризу, ми зможемо набагато швидше провести політичні та економічні трансформації й стати європейською державою. Але для цього всього потрібен час. Така політика, яку ми спостерігаємо нині, триватиме в Україні ще мінімум 10 років – політика невизначеності, політика боротьби за владу задля влади.
Упевнений, що наша держава витримає ці 10 років. Якщо вже витримали 17 років, то витримаємо ще 10. Витримає й українське суспільство, й українська економіка. І через років 10 в Україні обов’язково зміниться і якість влади, і якість життя.

Народне Слово

Категорія: Погляд | Переглядів: 1354 | Додав: Майшев | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 2
2 Володимир  
Є той шанс який нам не потрібно втратити, стоячи у стерна національної ідеології ми не повинні давати привід на відтермінування своїх структурних удосконалень.
Національний дух, це не є штучне утворення, а народившись стає носієм незвортніх УКРАЇНСЬКИХ інтересів.
Пане Юрію! мені особисто приємно чути позицію НАЦІОНАЛЬНОГО ДЕРЖАВНИКА, який знає як прфесійно вести діалог всередині своєї країни, так і проведення зовнішньої політики.
Криза яка охопила Ураїну вона всі сімнадцять років має свій слід. Це приватизація яка стала засобом накопичення первинного, а не переоснашення виробництв, відсутність монітарної національної політики, для споживання Українського уже сьогодні а не в майбутньому. В Україні потрібно ввести як найшвидшого засобу по реоганізації виробництва через банкрутство тоб то заміна власника а не робити його дотаційним, ввести програму сільськогосподарського виробництва - фермеських господарств. Наповнити енергозберігаючими технологіями, утилізація і переробка відходів.
Малим містам і селам за особистими планом сприяти їхньому розвитку.
Здійснювати малим і середнім бізнесом. Приєднуючись до спільнот які своєю повагою до праці і держави долають проблеми не тільки думками, але й безпосередньо. Це колективна безпека, визна країнами зі сталою демократією.

Голова управи
Борзнянської р.о УНП
Володимир Брязкало


1 abc  
Звернення.
Шановний Юрій Іванович. Ось що я хотів почути від Вас:

Сьогодні сам по собі ні один з державних органів не здатний змінити ситуацію. Тільки свідомий свого інтересу народ, може змінити все в країні на користь собі, і тільки у нього достатньо для цього повноважень.
Але в умовах кризи, коли люди, які втратили робочі місця, прийдуть на голосування, щоб змінити владу, вони не будуть думати раціонально. Вони діятимуть емоційно. Ми, як ідеологічна партія, зробимо все для того, щоб навчити людей раціонально мислити, вміти ставити завдання перед владою, та контролювати їх виконання.
Що нинішня більшість, що опозиція, вони не здатні думати про народ. Їх просто треба змушувати працювати на людей, а потім міняти на таких, котрі це будуть робити більш добровільно.
Що стало причиною цьому? Відсутність в Україні ефективно діючої правої ідеологічної партії.
Політична криза в Україні триватиме до тих пір, доки Українська Народна партія не навчить народ, як навести лад в країні. І доки разом з народом, та іншими політичними силами, що змушені будуть також працювати на народ, не зробить Україну процвітаючою. Ми вважаємо, що майбутнє України залежить саме від ефективної діяльності УНП!


Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024