Середа, 24/Квітня/2024, 15:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [722]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2009 » Січень » 19 » Олександр ТОДІЙЧУК: «Україна повинна стати незалежним транзитером»
Олександр ТОДІЙЧУК: «Україна повинна стати незалежним транзитером»
19:06
Україна повинна змінити схему відносин із Росією щодо транзиту газу й перетворитися на незалежного транзитера, вважає президент Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-club», член Правління Української Народної Партії Олександр Тодійчук. Це, на його переконання, «по-перше, дозволить Україні щільніше інтеґруватися в євроринок, а по-друге, реально розподілить сфери відповідальності між країнами».

«Нині газ, який проходить територією України, вважається російським доти, доки не перетне західного кордону України», – зазначає Олександр Тодійчук. Він завважує, що «через таку схему Україна фактично перебуває під російським газовим упливом і змушена відповідати навіть за ті гріхи, уникнути яких узагалі не має можливості».
Олександр Тодійчук переконаний, що «змінити такий стан речей можливо тільки за умови, що надалі Росія передаватиме газ Україні на її східному кордоні, а решту шляху він проходитиме під наглядом і під відповідальністю країни-транзитера і безпосередньо кінцевого споживача».
«Україна повинна серйозно заходитися розбудовувати свою зовнішньоенергетичну по­літику», – також вважає експерт. Зокрема, на його думку, «необхідно інтенсифікувати африканський енергетичний вектор, ближньосхідний, ущільнити відносини з колишніми республіками СРСР та навіть запропонувати Росії допомогу в розвідці та видобутку нафти і газу».
«Кожний з урядів незалежної України вніс свою частку в розвал НАК «Нафтогаз» через обмеження фінансування модернізації й розробки нових технологій, примус вкладати кошти компанії у збереження низьких цін на енергоносії, непомірні податки тощо, – зазначає Олександр Тодійчук. – Усе це призвело до того, що Україна, замість розбудови зовнішньої енергетичної стратегії, замкнулася на одному постачальнику, який, до того ж, із кожним роком дедалі агресивніше виказує свій норов».
Представник УНП наголосив, що «нині потрібно зробити все для того, щоб Україна скоротила свою «газову» залежність від Російської Федерації принаймні на 30-40%». Тож він пропонує «уряду вжити відповідних заходів, щоб зобов’язати НАК «Нафтогаз» працювати з іншими країнами, а парламенту України забезпечити ці дії законодавчо. Такі кроки стануть важливим елементом диверсифікації і зменшать напругу в енергетичному питанні».
«Усі заяви Росії щодо нібито вкраденого Україною газу – чергова цілеспрямована дезінформація, яка має на меті дискредитувати нашу державу», – наголошує експерт. До «політичного шоу» він відносить і прямі ефіри з російською владою. Олександр Тодійчук констатує, що «нібито вкрадений газ насправді використовується на компресорних станціях саме для того, щоб забезпечити необхідний обсяг транзиту. І такий порядок речей не якесь «ноу-хау», а нормальний технологічний процес».
«Росія прагне якомога швидше відкрити нові транзитні маршрути: південний і північний. Утім, їх реалізація доволі дорога – по 25 млрд євро кожен, а економічна криза знизила їх актуальність через зменшення споживання газу. Натомість транзит через Україну є дешевшим у 3-5 разів», – зазначає Олександр Тодійчук. Саме в цьому він убачає одну з причин цілеспрямованої дискредитації України з боку Росії.
«Ще однією причиною представник УНП називає «небажання компанії «РосУкрЕнерго» залишати український ринок». «Доки триватимуть судові процеси, природно, що ця структура змушена буде залишитися», – зауважує він.
У ситуації, що склалася, О.То­дійчук вважає дії української сторони цілком адекватними та закликає й надалі продовжувати розсудливу та відкриту політику, а також вважає «дуже позитивним, що Україна запросила іноземних експертів спостерігати за процесом безпосередньо». Політик переконаний, що «така поведінка України доведе всьому світові, що вона є надійним і чесним партнером».
«Істерією з приводу відмови слідувати російським забаганкам» назвав президент Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-club», член Правління УНП Олександр Тодійчук визначену Росією ціну за газ у 450 доларів. Утім, зазначає він, «якщо ж ця ціна стане реальністю, автоматично підвищиться ціна за транзит щонайменше вдвічі, з 1,7 до 3-4 доларів за пропомповування 1 тисячі кубометрів на 100 кілометрів».
«Ціна за транзит газу частково складається з вартості спаленого на компресорних станціях газу, що його використовують для прокачки», – зазначає Олександр Тодійчук. Тож, за його словами, «підвищення ціни на газ удвічі спровокує аналогічне підвищення ціни за транзит, оскільки жодна компанія не працюватиме у збиток». При цьому Олександр Тодійчук зауважує, що «навіть після такого підвищення транзит через Україну залишиться найвигіднішим, бо в Європі тариф становить 9-10 доларів».

"Народне Слово"
15 січня 2009 року

Категорія: Погляд | Переглядів: 1231 | Додав: Майшев | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 1
1 Брязкало  
Невелика затримка на шляху до порозуміння в нашій державі! Майбутній виборець орієнтуйся на професіоналів патріотів УКРАЇНИ від Української Народної Партії. тоді уникнеш сусідських непорозумінь і криз.

Борзнянська районна організація
Українська Народна Партія


Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024