П'ятница, 29/Березня/2024, 08:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [321]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [717]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2009 » Березень » 22 » УНП: в напівзруйнованій церкві молилися за Мазепу. ФОТО
УНП: в напівзруйнованій церкві молилися за Мазепу. ФОТО
00:21
20 березня, в день народження Івана Мазепи в напівзруйнованій Покровській церкві села Дігтярівка Новгород-сіверського району, активісти Української народної партії помолилися за світлу пам’ять українського гетьмана.
Божу службу провели священики УПЦ КП: благочинний Новгород-Сіверського району отець В’ячеслав та настоятель церкви Святої Трійці отець Володимир із міста Шостки Сумської області.
З ранку, на місці зустрічі Мазепи із шведським королем Карлом ХІІ, біля пам’ятного знаку, що неподалік від с. Дігтярівка, відбувся невеличкий мітинг, в якому взяли участь представники осередку Українського Козацтва з міста Шостка, школяри зі шкіл Новгорода-Сіверського та місцеві жителі.
Захід розпочався з уроку історії для учнів, присвяченому гетьманові Мазепі, який провів на пам’ятному місці вчитель історії Новгород-Сіверської школи №2, голова районної організації УНП Борис Домоцький. Перед присутніми також виступив голова Чернігівської обласної організації УНП Володимир Ступак, представники козаків, а також свою думу про Мазепу заспівав один з перших просвітян Сіверської землі, кобзар Володимир Пашков

Після цього всі присутні вирушили до Покровської церкви, яка була збудована на кошти Івана Мазепи. Як свідчать історичні джерела, саме в ній український гетьман та король Швеції молилися разом перед вирішальною битвою з росіянами. Мурована пам’ятка архітектури простояла з тих часів і до наших днів, хоча під час останньої війни вона дуже постраждала й не функціонує й по сьогодні. Проте на стінах церкви іще залишилася штукатурка, а у вікнах – рами. По закінченню служби отець В’ячеслав закликав усіх небайдужих долучитися до святої справи меценатства й послідувати прикладу славетного гетьмана, котрий щедро жертвував свої матеріальні статки на будівництво храмів. Отець В’ячеслав подякував партійцям УНП, козакам та всім присутнім за те, що вони пам’ятають хто споруджував храми і хто їх руйнував, хто до сих пір проклинає Мазепу і захищає святотатців, котрі нищили православну віру.
Після служби урочистості продовжилися в дігтярівському будинку культури, де свої пісні виконав кобзар Володимир Пашков, а також відбувся концерт творчої шкільної молоді. Наостанок дігтярівська сільська бібліотека та школа отримали в подарунок колекцію книжок та підручників від фракції Української народної партії в Новгород-Сіверській районній раді


Ігор Левенок
Категорія: Культура та Мистецтво | Переглядів: 1714 | Додав: Майшев | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 1
1 Брязкало Волдодимир  
Гарний приклад для унаслідування і заслуговує загальнодержавної уваги, повернувшись до правдивої історії відкривши чергову сторінку даємо широкий шлях до процвітання - сучасного і майбатнього.
ДУХОВНЕ СПРИЙМАЄМО І СПОЖИВАЄМО - УКРАЇНСЬКЕ!

Борзнянська районна організація
Українська Народна Партія


Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024