Четвер, 25/Квітня/2024, 17:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [722]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2009 » Березень » 24 » Чернігів: відзначення 370-річчя від дня народження гетьмана України Івана Мазепи
Чернігів: відзначення 370-річчя від дня народження гетьмана України Івана Мазепи
15:52
«Іван Мазепа: до 370-річчя від дня народження гетьмана України, мецената» – під такою назвою до ювілейної дати великого українця представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій БУТКО спільно з Чернігівської облдержадміністрацією й Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій підготували збірник матеріалів(137 сторінок). Він адресований редакторам ЗМІ, заступникам голів райдержадміністрацій та голів міських рад міст обласного значення з гуманітарних питань, сільським і селищним головам, державним службовцям та посадовим особам місцевого самоврядування, працівникам закладів освіти і культури, всім, хто цікавиться історією України та рідного краю.

Названі видавці спільно з ученим секретарем Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергієм ЧЕРНЯКОВИМ випустили ще один невеликий збірник: «Культурна політика гетьмана України Івана Мазепи», де, зокрема, докладно висвітлено меценатство Мазепи у Чернігові.

19 березня 2009 р. у помешканні Чернігівської обласної організації «Просвіта» відбулася прес-конференція, присвячена гетьману України. Голова Чернігівської обласної організації Української народної партії, депутат міської ради Володимир СТУПАК озвучив звернення від чернігівської УНП були направлені на адресу голови облдержадміністрації Володимира ХОМЕНКА та міського голови Олександра СОКОЛОВА з пропозицією перейменувати одну з вулиць Чернігова на честь Мазепи та встановити йому пам’ятник. Відомий чернігівський дослідник Мазепи Сергій ПАВЛЕНКО зазначив, що за час гетьманування Івана Мазепи, котрий всі свої зусилля та матеріальні статки направляв на звеличення української духовності, було споруджено близько 220 храмів. Він викрив найбільш одіозні фальсифікації щодо його життя й діяльності. Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій БУТКО заявив, що Український інститут національної пам’яті завжди підтримує патріотичні ініціативи громадськості щодо відновлення та збереження національної пам’яті. Він поінформував про заходи, які проводитимуться на загальнодержавному й обласному рівнях щодо славетного гетьмана. Підкреслив, що саме завдяки виступу Мазепи Гетьманщина проіснувала ще майже 100 років і не була перетворена на Київську губернію, як планував Петро І. Отже, зроблено вагомий внесок у закладенні тих підмурків державності, які проявилися в 1917 році у вигляді Української Народної Республіки та в 1991 році, коли Україна здобула омріяну незалежність.

У той же день у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського відбувся урочистий вечір з нагоди 370-річчя від дня народження цього видатного військового та політичного діяча, мецената, гетьмана України. У вшануванні І.С.Мазепи взяли участь єпископ Чернігівський та Ніжинський Української Православної церкви Київського патріархату владика ІЛАРІОН, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Олександр ШАНОЙЛО, голова Чернігівської обласної організації УНП Володимир СТУПАК, представник Інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій БУТКО, один із головних мазепознавців України, редактор журналу «Сіверянський літопис» Сергій ПАВЛЕНКО, зберігач відділу фондів Національного заповідника «Чернігів стародавній» Ольга ТРАВКІНА, голова обласної ради Всеукраїнського об’єднання ветеранів Михайло ДАНИЛЮК, поетеса Надія ГАЛКОВСЬКА. Під час заходу залу музею прикрашав портрет молодого Івана Мазепи роботи митця С. ЗЕМЛЮКОВА із фондів Чернігівського обласного художнього музею. У холі було розгорнуто виставку літератури, присвяченої Іванові Степановичу та його добі. Захід завершено концертом.

«Іван Мазепа – український гетьман» – 20 березня під такою назвою проведено круглий стіл у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Під головуванням директора установи Володимира БОЙКА він проведений для секретарів і бухгалтерів сільських рад Чернігівщини. Перед слухачами виступив Сергій ПАВЛЕНКО, який розповів про Івана Мазепу як про політика і мецената, розкрив постать гетьмана не лише як державного діяча, а як цікаву, неординарну особистість.
Старший науковий співробітник кафедри історії та археології України Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка В’ячеслав СКОРОХОД продемонстрував аудиторії мультимедійну презентацію «Батурин – гетьманська столиця». Він розповів про історію містечка часів Мазепи.
Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергія БУТКО підкреслив, що його діяльність можна без перебільшення оцінити як ефективний державний менеджмент. Гетьман – мудрий державний діяч, який плекав інтереси не тільки козацької старшини, але й інтереси простих козаків та посполитих. Гетьманська каденція Мазепи припала на період стабілізації економічного життя, на відносно мирний час. Це у поєднанні з ефективною внутрішньою та зовнішньою політикою Мазепи, дало блискучі наслідки: швидкий економічний і культурний розвиток.
Завідувач кафедри історії слов’ян Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, доктор історичних наук, професор Сергій ЛЕПЯВКА наголосив, що його дослідження чітко вказують на те, що при Мазепі жили заможно, а вже після поразки повстання мазепинців здирницька політика Москви швидко привела населення до зубожіння.

Завершився круглий стіл переглядом фільму про І.Мазепу «Анатема» з циклу «Невідома Україна».
У день народження Івана Мазепи представники громадськості, обласної, місцевої влади й Українського інституту національної пам’яті помолилися за спокій його душі у П’ятницькій церкві, відбудованій свого часу за кошти гетьмана-мецената.
Керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату єпископ Чернігівський і Ніжинський ІЛАРІОН відслужив літію в пам’ять Івана Степановича Мазепи.

Олександр МАЙШЕВ,

управління культури і туризму
Чернігівської облдержадміністрації

Категорія: Наше місто | Переглядів: 1903 | Додав: Майшев | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 2
2 Гера  
Информация прекрасная, побольше бы такой!

1 Брязкало Волдодимир  
Світлий День, приємне почуття від отриманої інформації, перенісшись в ту недалеку епоху. І настільки стає необхідним для повсякденного життя.

Борзнянська районна організація
Українська Народна Партія


Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024