Четвер, 25/Квітня/2024, 03:35
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [722]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2009 » Червень » 25 » Рухівський ювілей засвідчив – коаліція ще жива!?
Рухівський ювілей засвідчив – коаліція ще жива!?
14:47
Напередодні святкування 90-річчя ювілею комсомолу України, 25 червня об 11 год. 22 хв. Верховна Рада України нарешті прийняла Постанову "Про відзначення 20-річчя створення Народного Руху України за перебудову".
«За» проголосував 231 депутат, «проти» – 28, «утрималось» - 2.
Ось підсумки голосування по фракціям:
Фракція Партії регіонів: «за» - 0, «проти» - 1, «утрималося» - 1. Не голосувало – 179.
Не голосував і колишній рухівець, І-й заступник голови ВРУ О.В.Лавринович, який ще 20 днів тому, 5 червня, «ризикнув» підтримати включення в порядок денний Постанови про відзначення 20-річчя створення НРУ за перебудову.
Фракція БЮТ: «за» - 150, це на два голоси менше ніж під час голосування 5 червня. «Проти» - 0, «утрималося» - 1. Не голосували три нардепа. Відсутні – 2.
Фракція НУ-НС: «за» - 64, що на 4 голоси більше ніж підчас невдалого голосування 5 червня. «Проти» - 0, «утрималося» - 0. Не голосували тільки Гриценко А.С. і Герасим'юк О.В. Відсутні – 6, в т. ч., як на попередньому голосуванні 5 червня Яценюк А.П.
Фракція комуністів голосувала, як завжди, з комсомольським задором одностайно: «за» - 0, «проти» - 27.
Фракція блоку Литвина: «за» - 17, «проти» - 0, «утрималося» - 0. Не голосувало лише трое нардепів. Серед тих хто не голосував, як і 5 червня цього року, опинився«миротворець» Литвин В.М.
Згідно з постановою, Кабінету Міністрів, місцевим державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування рекомендується сприяти у відзначенні цієї дати та проведенні у вересні 2009 року в місті Києві, обласних центрах, інших містах пов´язаних із зазначеною датою заходів, а також впорядкувати пам´ятні місця, пам´ятники, пам´ятні дошки, пов´язані з історією Народного Руху України за перебудову.
Окрім того, пропонується спорудити на честь створення Народного Руху України за перебудову монумент на одній з центральних площ міста Києва з одночасним перейменуванням її на майдан Народного Руху України за перебудову, встановити меморіальну дошку на будинку, де знаходився перший секретаріат Народного Руху за перебудову, за адресою: м. Київ, Музейний провулок, 8.
Також пропонується провести тематичні виховні заходи у навчальних закладах, використовувати відзначення 20-річчя створення Народного Руху за перебудову з метою посилення уваги до проблем розбудови громадянського суспільства тощо.
Отже, Постанову ВРУ "Про відзначення 20-річчя створення Народного Руху України за перебудову" підримали тільки народні депутати, що входять до фракцій БЮТ, НУ-НС і блоку Литвина. Саме тих фракцій, що утворили у ВРУ коаліційну більшість і призначили чинний уряд Ю.Тимошенко.
Невже рухівцям вдалося зробити те, що не вдавалося ні Президенту, ні Прем’єр-міністру, ні голові ВРУ?
Сергій Соломаха,
заступник голови Чернігівсьокої обласної організації УНП,
секретар громадського оргкомітету по відзначенню
20-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову

P.S.
П О С Т А Н О В А
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про відзначення 20-річчя створення Народного Руху України
за перебудову

9 вересня 2009 року виповнюється 20 років від часу створення Народного Руху України за перебудову - політичної сили, яка об'єднала у своїх рядах на той час найбільш прогресивних громадян різних політичних переконань починаючи від ліберально налаштованих комуністів до радикальних націоналістів. Він об'єднав усіх, хто підтримував демократичні реформи в Україні, незалежно від етнічного походження.
Народний Рух України за перебудову як широка коаліція національно-демократичних сил був породжений вибухом громадської активності на хвилі національного відродження. Він зруйнував стару радянську систему, працюючи для відновлення української державності, національної свідомості, політичного та економічного реформування країни.
8-10 вересня 1989 року у Києві відбувся Установчий з'їзд Народного Руху України за перебудову. Його проведення ознаменувало перехід до демократизації влади. Народний Рух України за перебудову відіграв роль консолідуючої сили та громадсько-політичного чинника у процесах українського державотворення. Після цього з'їзду активізували свою діяльність неформальні громадсько-політичні об'єднання, утворилися нові.
Народний Рух України за перебудову став символом перетворення моноідеологічного суспільства радянського періоду в сучасне суспільство з широким спектром ідеологій.
Історія розвитку цієї політичної сили нерозривно пов'язана із становленням і розвитком сучасної України. Народний Рух України за перебудову своїм власним прикладом навчив українців відстоювати свої права, став потужним чинником формування громадянського суспільства в країні, об'єднав багатьох відомих державних і політичних діячів, учених, письменників, діячів культури тощо. Завдяки активній діяльності Народного Руху України за перебудову Україна здобула незалежність.
Проведення на державному рівні заходів з відзначення 20-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову дасть можливість посилити інтерес громадськості до історичних подій кінця 1980-х - початку 1990-х років та процесів, які відбуваються у державі.
Враховуючи історичний внесок Народного Руху України за перебудову у відновлення та розвиток Української держави та усвідомлюючи відповідальність суспільства за майбутнє держави, Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:
1. Відзначити 20-річчя створення Народного Руху України за перебудову.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України, місцевим державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування у межах своїх повноважень:
- сприяти у відзначенні ювілею та проведенні заходів, пов'язаних з ювілеєм, у вересні 2009 року в місті Києві, обласних центрах, інших містах;
- упорядкувати пам'ятні місця, пам'ятники, пам'ятні дошки, пов'язані з історією Народного Руху України за перебудову;
- спорудити на честь створення Народного Руху України за перебудову монумент на одній із центральних площ міста Києва з одночасним перейменуванням її на майдан Народного Руху України за перебудову;
- встановити меморіальну дошку на будинку, де знаходився перший Секретаріат Народного Руху України за перебудову, за адресою: місто Київ, Музейний провулок, 8;
- провести тематичні виховні заходи у навчальних закладах, спрямовані на посилення інтересу молоді до своєї національної ідентичності та власної історії;
- сприяти організації та проведенню наукових конференцій, "круглих столів", семінарів з нагоди відзначення 20-річчя створення Народного Руху України за перебудову з метою посилення уваги до проблем розбудови громадянського суспільства, підвищення суспільної активності громадян для вирішення завдань, які стоять перед державою.
3. Рекомендувати Національному банку України виготовити та ввести в обіг ювілейну монету та пам'ятну медаль з нагоди 20-річчя створення Народного Руху України за перебудову.
4. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України забезпечити в установленому порядку висвітлення у засобах масової інформації заходів, пов'язаних з відзначенням 20-річчя створення Народного Руху України за перебудову.
5. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.

Голова Верховної Ради України В.ЛИТВИН
м. Київ, 25 червня 2009 року № 1557-VI

Категорія: Анонси. Події | Переглядів: 1151 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 4.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024