П'ятница, 19/Квітня/2024, 09:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [721]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2009 » Серпень » 12 » Заслужену нагороду – науковцю
Заслужену нагороду – науковцю
13:58
Відомого в Україні чернігівського науковця, доцента кафедри історії України та археології Чернігівського педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Тамару Демченко номінують на здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М. Коцюбинського.Нагороду дослідниця може отримати за видану унікальну монографію, присвячену діячеві українського національно-визвольного руху початку ХХ сторіччя та нашому землякові Іллі Шрагу. Книга має назву «Батько Шраг».
Ілля Шраг був серед нечисленних фундаторів і фактичних керівників чернігівської “Громади” і “Просвіти”, брав участь у всіх громадських акціях, що їх здійснювала місцева громадськість, зокрема, любив український театр – у аматорських виставах рідного міста зіграв роль Назара Стодолі в однойменній драмі Т. Шевченка.
Він по праву вважається одним із засновників Української демократичної партії. На особливу увагу заслуговує його діяльність на чолі української парламентської фракції (громади) у Першій Державній думі Росії (1906 р.). Окрім загальнонаціонального значення, доречно виокремити і суто чернігівський аспект. Саме 1906 р. ознаменувався заснуванням у місті демократичної преси – газет “Десна” та “Утренняя заря”, які стали рупором демократичного крила чернігівського громадянства, чимало місця приділяючи й українським проблемам. У 1917 р. Ілля Шраг очолив у Чернігові сили, які підтримали ідеї Української революції.
Тамара Демченко також широко відома в наукових колах України та світу як дослідник Голодомору 1932-33 років.
Протягом багатьох років роботи викладачем історичного факультету Тамара Павлівна Демченко заслужила беззаперечний авторитет у середовищі своїх колег і, найголовніше, - серед студентів. Без перебільшень можна стверджувати, що ця людина не тільки навчає історії України, а й виховує в молодих людях щирих патріотів своєї Батьківщини.
І хоча за період своєї роботи Тамара Демченко не часто претендувала на різні нагороди, цьогорічна обласна літературно-мистецька премія імені М. Коцюбинського має по праву належати їй. На підтримку такої ініціативи, зокрема, виступають обласні організації Української народної партії, «Просвіти», Української народної молоді та Української студентської спілки.

Ігор Левенок

Категорія: Культура та Мистецтво | Переглядів: 1375 | Додав: levenok | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 1
1 Володимир Брязкало  
Той, хто піднімає історичний пласт, висвітлюючи правдиві події минулого, це є міцні підвалини для еволюційного розвитку української спільноти і національно - орієнтованої держави.

Борзнянська районна організація
Українська Народна Партія


Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024