П'ятница, 29/Березня/2024, 11:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [321]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [717]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2015 » Квітень » 8 » 8-9 травня: маки замість гергіївських стрічок
8-9 травня: маки замість гергіївських стрічок
20:35
Дружина Президента України Марина Порошенко та Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович оголосили про заходи до 70-річчя завершення Другої світової війни.

Червоні маки — символ пам’яті про тих, хто загинув під час Другої світової та гине на сході України у боротьбі за незалежність.

Під гаслом «Пам'ятаємо. Перемагаємо» пройдуть День пам’яті та примирення і відзначення 70-річчя перемоги над нацизмом 8-9 травня.

Проект «Маки пам’яті» 7 квітня 2015 року презентували у Мистецькому Арсеналі у Києві дружина Президента України Марини Порошенко, Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, Заступник голови адміністрації Президента України Ростислав Павленко, відомий суспільний діяч Євген Нищук.

«Друга світова війна торкнулася кожної української родини — і ця пам'ять залишиться з нами назавжди. Ми маємо для цієї пам'яті історичний український символ — образ квітки маку, який завжди був пов'язаний із війною та військом, — каже Марина Порошенко. — Ми родиною підтримуємо символ маку, як знак пам'яті тих хто боронив і боронить нашу землю, хто віддав своє життя за наше майбутнє».

Вона закликала всіх українців долучитися до акції пам'яті і 8-9 травня одягти квітку маку, тим самим віддати шану героям і пам’ять усім жертвам війни.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович підкреслив: «Ми пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями об'єднані нації. Той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Пам’ять про події, які відбувалися на нашій землі, робить нас сильнішими, має оберігати від помилок минулого і допоможе перемогти сьогодні».

«Коли ми пам'ятаємо – ми перемагаємо», — говорять ініціатори акції.

Внесок України в перемогу об’єднаних націй над нацизмом значний. Україна належала до східноєвропейського театру війни, однак українці воювали по всьому світу. Український слід залишився на полях головних битв на інших фронтах: Вестерплятте, Дюнкерк, Монте-Кассіно, Нормандія, Маньчжурія. Найбільше українців (до 6 млн.) перебувало у Червоній армії, в структурах українського визвольного руху (УПА та ОУН) — близько півмільйона осіб, майже 250 тис. – в арміях Польщі, Великої Британії, Франції, Канади, США. Загалом брали участь у бойових діях 7 млн. українців.

Як відомо з минулого року Україна вшановує пам’ять полеглих у Другій світовій війні під європейським та традиційним українським символом — квіткою маку. Цьогоріч вперше 8 травня — день капітуляції нацистської Німеччини — на офіційному рівні за європейською традицією став Днем пам’яті та примирення. Відповідний Указ Президент України підписав 24 березня 2015 р. Заходи із вшанування розпочалися в січні із річниці визволення концабору Авшвіц і триватимуть до вересня — річниці завершення Другої світової війни.

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті
Категорія: Європейська інтеграція | Переглядів: 1102 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024