Субота, 20/Квітня/2024, 16:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [721]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2015 » Січень » 3 » Чернігівська "Просвіта": вшануємо Патріарха Мстислава!
Чернігівська "Просвіта": вшануємо Патріарха Мстислава!
16:14
Правління чернігівського обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка розпочало розробку Програми збереження та розвитку культурно- історичного середовища Чернігова. І в ній чільне місце мають посідати постаті, край важливі для державотворчих українських процесів.

Сьогодні вашій увазі і обговоренню - пропозиція про вшанування першого українського Патріарха, святійшого Патріарха Київського і всієї України Мстислава (Скрипника) (1898, Полтава - 1993, Канада).

Племінник Головного отамана Симона Петлюри, він був у дядька навіть адьютантом. У складі Окремої Запорізької та Залізної дивізій УНР брав участь у боях з червоними. Зберіг і повернув в Україну прапор Залізної дивізії.

У міжвоєнні роки навчався у Варшаві, жив на Волині, де й був обраний послом (депутатом) польського Сейму. Відстоював українські інтереси - церкву, кооперацію, освіту.

Після загибелі дружини прийняв чернецтво і у 1942 році хіротонізований на єпископа переяславського.

Заарештований гітлерівцями на українських землях та ув'язнений у тюрмах Чернігова і Прилук, з 1944 р. жив у Варшаві, згодом — у Словаччині, пізніше — у Німеччині, де очолював єпархії в Гессені, Вюртенберзі.

1947 року на північноамериканському континенті обраний первоієрархом Української греко-православної церкви з титулом єпископа Вінніпезького і всієї Канади.

Збудував церковно-меморіальний комплекс у Саут-Баунд-Бруку: тут знаходяться Консисторія, друкарня, бібліотека, музей, духовна семінарія Святої Софії, церква-пам'ятник мученикам за свободу України, редакція журналу «Українське Православне Слово».

По смерті митрополитів Іоана (в 1971) та Никанора (в 1969) очолив УПЦ в США а також діаспору в Європі та Австралії.

На Всеукраїнському Православному Соборі в Києві 6 червня 1990 року, за участю більш як 700 делегатів з усієї України (серед яких було 7 єпископів і понад 200 священиків), Собором затверджено факт утворення УАПЦ і обрано його Патріархом Київським і всієї України. 20 жовтня 1990 після 49-річної розлуки прибув в Україну митрополит Мстислав (Скрипник) . Вже 27 жовтня відбув з душпастирським візитом до Львова.

А вже 18 листопада 1990 року в Соборі святої Софії в Києві відбулася його інтронізація: став першим Патріархом УАПЦ. Після створення 1992 р. УПЦ КП, проголошений її Предстоятелем з титулом Патріарха.

Пам'ятаю як наробив шуму і переляку у комуністів його приїзд до Чернігова: міський голова Мельничук кудись зник і прийомом Патріарха займався заступник В.Косих, який не говорив українською мовою. Ото намучився! А тут ще й Патріарх став іронізувати - мовляв, я сидів у вашій тюрмі, звідки бачив куполи Катерининської церкви, і чому я досі не почесний громадянин Чернігова?

Перед його прийомом у міській раді обком компартії влаштував істерію, де попаді московського патріархату та інструктори обкому партії, перевдягнені мало не в куфайки, кричали всякі нісенітниці типу "Він живих людей ножовкою різав!". Коли ж від імені Патріарха стали роздавати безкоштовні Біблії - ті крикуни кинулися першими за дармівщиною.

Під час візиту частина студентів регентського училища УПЦ Московського патріархату перейшла в українську церкву.

Патріарх привіз, як він говорив, скрині ліків для дітей, уражених чорнобильською аварією.

Патріарх Мстислав надав П'ятницькій церкві Чернігова антимінс для здійснення богослужінь.

Вшанування пам'яті Патріарха Мстислава можливе шляхом встановлення меморіальної дошки на П'ятницкій чи Катерининській церквах, або на приміщенні міської ради Чернігова.

Василь ЧЕПУРНИЙ
Переглядів: 921 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024