Четвер, 28/Березня/2024, 17:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [321]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [717]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2016 » Серпень » 17 » Чернігівський Рух вписаний в історію держави
Чернігівський Рух вписаний в історію держави
09:15
"Круглий стіл" на тему "Роль чернігівського Руху в здобутті незалежности України" проведено в приміщенні обласної організації НРУ, яку Рух займає з 1990 року. Змінилася тільки адреса - замість вулиці Щорса стала вулиця гетьмана Мазепи.

Виступаючими були: Валерій Сарана - перший голова краєвої організації НРУ за перебудову, Сергій Бутко - представник Українського інституту національної пам'яті, Сергій Соломаха - заступник голови обласної оранізації НРУ, упорядник збірника "Боротьба за незалежність України у 1989-1992 р.р.: Чернігівська крайова організація Народного руху України за перебудову", Валентин Ральченко - перший скарбник краєвої організації НРУ, Василь Чепурний - в.о. голови обласної організації НРУ.

Оригінальними, зокрема, були спогади скарбника Руху Валентина Ральченка - так він розповів як на мітингах по колу збирали гроші у пакет: "І кидали всі - хто копійки, а хто рублі. Дуже допомагав перший секретар Чернігівського райкому компартії Олександр Полковніченко. Та припинив це робити, коли Шаповалу, першому секретарю обкому, донесли, що у нього часто рухівці бувають. А ось доларів, які уявлялися багатьом недругам Руху, у нас не було. Пригадую як приїхали керівники Української кредитової спілки з США і відмовилися допомагати - мовляв, у вас комуністи при владі, все нестабільно...".

В.о. голови обласної організації Народного Руху Василь Чепурний, поділившись спогадом про написання знаменитої телеграми Президії Верховної Ради УРСР, переконаний, що і сьогодні Рух має шанси на затребуваність суспільством: "Програма Руху не виконана. Наприклад, програма боротьби з бідністю, розроблена професором Черняком ще у 1996 році, актуальна і тепер. Адже нам треба перемагати не просто олігархів, а перемагати бідність".

Керівник обласного Руху наголосив, що порівняння Народного Руху з польською "Солідарністю" та литовським "Саюдісом", які виконали свою місію і зникли, некоректні: "Справа в тому, що "Солідарність" була профспілкою і вона дійсно виконала свою історичну місію. Її подальшу роботу підхопили традиційні для Польщі політичні партії. Як і в Литві - партії, що були до російської окупації, відновилися. А в Україні традиція була перервана і власне Рух став традицією. Тому він буде відроджений на новому етапі".



Прес-служба обласної організації НРУ
Категорія: Громада та Влада | Переглядів: 872 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024