П'ятница, 19/Квітня/2024, 19:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [721]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2010 » Липень » 17 » Декларація про державний суверенітет – важливий крок на шляху до незалежності України
Декларація про державний суверенітет – важливий крок на шляху до незалежності України
14:46
Під такою назвою 16 липня 2010 року у Чернігівській міській раді проведено «круглий стіл». Взяли участь у заході учасники боротьби за незалежність України на Чернігівщині, депутати місцевих рад, науковці, журналісти.
Ведучий, секретар Чернігівської міської ради Олег Шеремет у вступному слові привітав усіх присутніх зі святом та підкреслив, що Декларація стала не лише важливим на той час юридичним документом, а й ідеологічним поштовхом у прагненні до самовизначення українського народу.

Співорганізатор заходу, депутат Чернігівської міської ради, голова Чернігівської обласної організації Української народної партії Володимир Ступак наголосив на історичному значенні прийняття Декларації про державний суверенітет України для долі для майбутнього українського народу. Він підкреслив, що у Декларації було визначено найбільш принципові позиції, які орієнтували народ на створення самостійної, правової держави, на розвиток демократії, всебічне забезпечення прав і свобод людини. Володимир Ступак нагадав, що серед тих, хто 20 років тому голосував за Декларацію, були й депутати від Чернігівщини. Найбільш активну позицію займала народний депутат першого скликання від міста Чернігова Тетяна Яхеєва. Вона була співавтором тексту Декларації, а пізніше розробила Закон України «Про економічну самостійність Української РСР».

У липні 1990 року на Чернігівщині проведено культурологічний похід «Дзвін-90». Його координатор, Володимир Ступак зауважив, що похід не тільки сколихнув всю область у контексті відродження української самосвідомості, але й став важливим заходом пропаганди головної ідеї Декларації: «державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах».

Депутат Чернігівської районної ради, доцент Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Олександр Мисюра мовою статистики висвітлив ситуацію в Україні та у Верховній Раді УРСР напередодні прийняття Декларації про державний суверенітет України. Він окреслив питання щодо осмислення цієї історичної події, зокрема про участь у голосуванні за Декларацію депутатів від КПУ.
Від імені керівника Українського інституту національної пам’яті Ігоря Юхновського привітав присутніх з 20-річчям прийняття Декларації про державний суверенітет України представник Інституту у Чернігівській області Сергій Бутко. Він нагадав, що І. Юхновський у той час очолював опозицію – фракцію «Народна рада» у Верховній Раді УРСР і зробив вагомий особистий внесок у відновленні незалежної української держави. С. Бутко привернув увагу до унікальної ситуації навесні-влітку 1990 року, коли саме від позиції України залежала доля Радянського Союзу. Прийняття Верховною Радою УРСР Декларації – результат спільних зусиль національно-демократичних сил на чолі з Рухом і українських комуністів, які національні інтереси поставили вище за вірність КПСС і СРСР. Отже, 16 липня 1990 року комуністична імперія вже була приречена на розпад і відхід у минуле.

Головний редактор газети «Сіверщина», голова обласної організації «Просвіта» Василь Чепурний привітав з ювілеєм учасників боротьби за незалежність України як переможців і поділилися власними спогадами і думками щодо того буремного часу.

Учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», голова Чернігівської міської організації УНП Сергій Черняков проаналізував доленосний документ та відзначив, що Декларація про державний суверенітет України стала поштовхом до національного піднесення української держави, адже згодом (через рік) Верховна Рада України проголосила незалежність української держави.

Помічник-консультант народного депутата України, депутат Чернігівської міської ради першого скликання у 1990-1994 рр. Сергій Соломаха привернув увагу до такого історичного факту: одночасно у 1990-1992 роках у місцевих радах велася боротьба за місцеве самоврядування. Вагому роль у цьому зіграла і Чернігівська міськрада, зокрема демократична депутатська група «Чернігів».

Навіть у Москві у липні 1990 року кидалася в очі приреченість КПРС і СРСР – поділився враженнями завідувач поліклінічного відділення для постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Чернігівського обласного центру радіаційного захисту та оздоровлення населення Іван Осадців. Під час навчання у радянській столиці на підвищенні кваліфікації лікарі – представники всіх республік, крім кількох росіян, різко висловили тверде бажання жити у власній державі.

Депутат Чернігівської районної ради, поетеса, громадський діяч Надія Галковська зачитала вірш, народжений 16 липня 1990 року під враженням історичної події – прийняття Декларації про державний суверенітет України:

Моя Держава
Стане через рік.
Сьогодні ж – тільки
Липень дев’яностий.
Ми всі вартуємо,
Ми всі у зрості,
І дивне слово
Наш народ прорік :
СУВЕРЕНІТЕТ!

Декларація про державний суверенітет – доленосний документ для України, його принципові положення закладені в основи нашої державності, які треба захищати й розвивати – саме таким висновком завершився «круглий стіл».



Прес-служба Чернігівської обласної організації
Української народної партії
Категорія: Громада та Влада | Переглядів: 1027 | Додав: unp | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024