Четвер, 28/Березня/2024, 14:21
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [321]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [716]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2010 » Липень » 18 » «Дзвін-90» на Чернігівщині. ВІДЕО, ФОТО, документи
«Дзвін-90» на Чернігівщині. ВІДЕО, ФОТО, документи
21:45
16 липня 2010 року в обласному центрі відбулася зустріч журналістів з учасниками культурологічного походу «Дзвін-90» на Чернігівщині. Захід проходив у приміщенні Чернігівської обласної організації Української народної партії, бо саме звідси 20 років тому він розпочався.
Координатор походів на Чернігівщині «Дзвін-90» та «Козацькими шляхами» у 1991 році, а нині депутат Чернігівської міської ради, голова Чернігівської обласної організації УНП Володимир Ступак докладно розповів про цю визначну подію часів боротьби за незалежність України.
Культурологічний похід «Дзвін-90» було проведено з метою відродження національної свідомості українського народу, народних звичаїв, забутих сторінок української історії. Він проводився в Україні у липні 1990 року.
Ініціатори походу: Товариство української культури «Славутич» та Український молодіжний клуб міста Москви. Тобто, ініціювала цю акцію українська діаспора Москви на чолі з льотчиком-космонавтом СРСР, двічі Героєм Радянського Союзу Павлом Поповичем. Організатори «Дзвону-90» на Чернігівщині: місцеві організації Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка та Народного Руху України.
Учасники походу проводили мітинги, концерти, дискусії, вшановували пам’ять видатних українців, розповсюджували листівки, газети «самвидаву», матеріали про минуле та сучасне України.
Похід розпочався 21 липня 1990 року в Чернігові на Красній площі. Маршрут походу: Чернігів – Куликівка – Жуківка – Вересоч – Дрімайлівка – Вертіївка – Ніжин – Заньки – Комарівка – Берестовець – Оленівка – Мотронівка – Мала Загорівка – Борзна – Шаповалівка – Пальчики – Батурин – Бахмач – Тиниця – Григорівка – Дмитрівка – Южне – Парафіївка – Качанівка – Васьківці – Ромни – Суми.
Одне із важливих завдань культурологічний походу – донесення до населення Чернігівщини змісту та значення Декларації про державний суверенітет України, прийнятого Верховною Радою УРСР напередодні «Дзвону-90» – 16 липня 1990 року.
24 липня 1990 року в гетьманській столиці Батурині учасники походу організували козацьке свято. Вперше з початку XVIII ст. вшанували пам’ять гетьмана України Івана Мазепи та жертв військ Московської держави Петра I. Нарешті в Батурині прозвучала молитва за гетьмана Івана Мазепу та пролунав гімн «Ще не вмерла Україна».
Отже, 24 липня 1990 року, тобто 20 років тому, почалося історичне відродження Батурина.
Голова обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка, головний редактор газети «Сіверщина» Василь Чепурний у 1990 році очолював обласну організацію Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка. Він підкреслив, що провідною силою у проведенні походу було Товариство української мови і організація вела всі офіційні контакти з компартійною владою. Тоді влада боялась Руху. Василь Чепурний підкреслив, що в області «Дзвін-90» був першим антирадянським, антикомуністичним заходом. Душею походу був чернігівський артист і співак, баяніст Микола Збарацький. Цілком справедливо вже вітчизняна влада відзначила відомого композитора званням Заслуженого артиста України.
Партапаратники та працівники КГБ й інших силових структур постійно намагалися втягти учасників походу у конфлікти, здійснювали провокації. Наприклад, у райцентрі Борзна вони спробували «натравити» місцевих жителів на активістів «Дзвону-90», кажучи, що католики у селян хочуть відібрати храм.
Генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь привернув увагу до значення участі у поході священиків Української автокефальної православної церкви. Зокрема, вони провели панахиди у Ніжині за упокій Тараса Шевченка, у Батурині за упокій гетьмана Івана Мазепи. Таким чином, похід «Дзвін-90» відновлював українське православ’я на Чернігівщині.
Голова Чернігівської міської організації Народного Руху України Анатолій Шацький, який у 1990 році очолював ще не зареєстровану обласну організацію Української республіканської партії, поінформував, що у поході він виконував специфічні функції. Його завдання – організація охорони й безпеки учасників, нейтралізацію компартійних провокацій.
Учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», голова Чернігівської міської організації УНП Сергій Черняков у 1990 році був молодим рухівцем, працював на радіоприладному заводі. Він розповів, що учасникам походу доводилось щодня виступати у 3-4 населених пунктах. Як правило, спочатку звучали українські пісні, гумористичні історії у виконанні Миколи Збарацького, а потім розповідали про символи Української держави, гетьманів, історичні події. Люди з цікавістю слухали учасників походу, задавали різноманітні питання.
Депутат Чернігівської районної ради, поетеса, громадський діяч Надія Галковська брала участь у 1991 році у поході «Козацькими шляхами». Вона разом з композитором Миколою Збарацьким створили нині відому й популярну в Україні пісню «Козачка». Поетеса зачитала вірш, народжений під враженням історичної події – прийняття Декларації про державний суверенітет України.
З документальною виставкою про похід «Дзвін-90» ознайомив журналістів представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко, який допоміг організаторам у її підготовці. Журналісти вперше побачили оригінал листа за підписом льотчика-космонавта СРСР, двічі Героя Радянського Союзу Павла Поповича до підприємств Чернігівщини з проханням сприяння проведеню походу, листівки, газети за липень 1990 року із запрошення взяти участь у просвітницькому заході, афішу про свято в Батурині 24 липня 1990 року, звернення учасників «Дзвону-90» до Верховної Ради УРСР про екологічну ситуацію, світлини про той буремний час.

***

Ввечері 16 липня з ініціативи Чернігівської обласної організації Української Народної партії проведено урочистий мітинг, присвячений 20-річчю прийняття Декларації про державний суверенітет України. Він відбувся на традиційному для українських патріотичних сил місці – біля Катеринської церкви та пам’ятного знаку «Борцям за волю та незалежність України». Ведучий, депутат Чернігівської міської ради, голова Чернігівської обласної організації УНП Володимир Ступак привітав учасників із славетним ювілеєм, наголосив на історичному значенні прийняття Декларації про державний суверенітет України.
На мітингу виступили: голова обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Шевченка, головний редактор газети «Сіверщина» Василь Чепурний, керівник обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Михайло Данилюк, активістка «Просвіти» Інеса Вачнадзе, голова Чернігівської міської громадської організації «Українська народна молодь» Олександр Майшев, дитячий письменник Олександр Штань.
Учасники заходу заспівали пісню на слова Івана Франка «Не пора» та Гімн України «Ще не вмерла Україна». Вони поклали квіти до пам’ятного знаку «Борцям за волю та незалежність України» (його відкрито у 2009 році зусиллями Чернігівської обласної державної адміністраціії) та до пам’ятного знаку-каменю «Борцям за волюУкраїни», встановленого українськими патріотами ще у жотвні 1992 року.
Захід завершився урочистою ходою й покладанням квітів до пам’ятника великому українцю – гетьману Івану Мазепі.

Джерело: Прес-служба Чернігівської обласної організації Української Народної партії

Категорія: Громада та Влада | Переглядів: 1435 | Додав: unp | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024