Субота, 20/Квітня/2024, 13:42
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [721]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2014 » Червень » 4 » Історична справедливість: Україну запрошено відзначити 70-річчя відкриття другого фронту в Європі
Історична справедливість: Україну запрошено відзначити 70-річчя відкриття другого фронту в Європі
05:48
Як відомо, 6 червня 2014 року у Франції відбудеться відзначення ювілею висадки союзників у Нормандії. Французький президент Франсуа Олланд запросив переможця демократичних виборів Президента України Петра Порошенка взяти участь в урочистих заходах з нагоди 70-ї річниці висадки союзників у Нормандії, що відбудуться у п'ятницю, 6 червня ц.р. Нагадаємо, що інавгурацію новообраного Президента України призначено на 7 червня ц.р.

Таким чином, Франція та інші держави, які в 1944 році взяли участь у відкритті другого фронту в Європі проти нацистської Німеччини, визнають вагомий внесок українського народу у перемозі у Другій світовій війні.

Українці гідно воювали на східному (німецько-радянському) фронті у складі Червоної армії та двох польських армій, а на західному (англо-американо-французькому проти гітлерівців у Європі), північноафриканському та тихоокеанському фронтах в лавах армій США, Канади, Франції, Польщі.

За різними даними, в канадській армії служило від 35 до 50 тисяч українців; серед них, за даними історика Михайла Марунчака (Канада), 11,4% були добровольцями. Близько 40 тисяч українців билося з ворогом у складі армії США. 6 червня 1944 року у 160-тисячному морському десанті на узбережжя Нормандії взяли участь тисячі українців.

У французькому «Іноземному легіоні» в короткій, але важкій війні червня 1940 р. воювало 5 тисяч українців. Ю.Шаповал, доктор історичних наук, завідувач відділу етнополітології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, керівник Центру історичної політології, привернув увагу до факту, що французи в роки Другої світової війни спочатку з недовірою ставились до українців, але згодом дали дозвіл на формування на своїй території трьох окремих українських військових підрозділів, які брали участь в боях з німцями.

Ще з 1 вересня 1939 р. у складі польській армії 150 тис. українців воювали з нацистською Німеччиною, з них 16 тис. загинуло.

За роки німецько-радянської війни в лавах Червоної армії воювало загалом понад 30 млн. осіб, з них близько 9 млн. (тобто до 30%) складали наші співвітчизники (за іншими підрахунками, в лавах 26-ти мільйонної Червоної армії було 7 млн. українців). З них на фронтах загинуло від 3,5 до 4,1 млн. військовослужбовців. Ростислав Пилявець, військовий історик, кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, постійно наголошує, що чимало українців перебували на високих керівних посадах у Червоній армії (зокрема, 9 українців командували фронтами, серед них Єрьоменко, Кирпоніс, Малиновський, Тимошенко, Соколовський, Черняхівський; 300 генералів та адміралів), за виявлений героїзм у боях удостоєні високих урядових нагород, у т.ч. і звання Героя Радянського Союзу. В народній пам’яті навічно закарбовані імена видатних воїнів-українців і знакових осіб: Івана Кожедуба, Олексія Береста, Василя Порика, Кузьми Дерев’янка і багатьох інших.

Отже, самоповага та відстоювання українським народом власного незалежного, демократичного шляху розвитку країни знаходить визнання провідних держав світу. Це також допомагає утверджувати історичну справедливість – поважати та шанувати вагомий внесок нашого народу у перемозі у Другій світовій війні.

Довідково:

Операція «Оверлорд» (6 червня 1944 р.) – стратегічна операція військ союзників з метою вторгнення на окуповану німецькими військами територію північно-західної Франції (Нормандія) під час Другої світової війни. Розпочалася з наймасштабнішої у світовій історії висадки повітряного десанту із залученням 12 000 літаків, після чого майже 160 000 солдатів морського десанту на 4 тисячах транспортних суднах та десантних кораблях одночасно перетнули Ла-Манш та вторглися до Франції за підтримки 600 військових кораблів. Головну роль у проведенні операції грали війська Сполучених Штатів, Великої Британії та Канади. Після висадки військові контингенти зі складу Вільної Франції та Війська Польського брали участь у бойових діях, разом з невеликими підрозділами Бельгії, Чехословаччини, Королівств Греції, Нідерландів та Норвегії. Так, було відкрито другій (західний) фронт антигітлерівської коаліції в Європі та прискорено розгром нацистської Німеччини з союзниками і сателітами.

Сергій Бутко
Сергій Горобець

Український інститут національної пам’яті
Категорія: Європейська інтеграція | Переглядів: 1226 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024