Вівторок, 16/Квітня/2024, 06:06
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [719]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2014 » Січень » 14 » Ювілей: 25 років тому постала відновлена чернігівська «Просвіта»
Ювілей: 25 років тому постала відновлена чернігівська «Просвіта»
19:37
Рухівці щиро вітають просвітян, побратимів по боротьбі за українську Україну, з 25-річним ювілеєм відновлення чернігівської «Просвіти».
Саме з цієї події, що відбулася 15 січня 1989 року розпочався на Чернігівщині новий етап національно-визвольної боротьби Українського народу.
На жаль, це сталося лише 80 років по тому як під тиском московського самодержавства припинила діяльність перша чернігівська «Просвіта» (1906-1908), очолювана класиком української літератури Михайлом Коцюбинським.
Символічно, що установчі збори Товариства української мови (ТУМ) 15 січня 1989 року відбулися саме в музеї М.М. Коцюбинського під пильним наглядом компартійної номенклатури. Однак це не завадило молодим українським патріотам, як і у далекому 1906 році, створити не тільки «неформальну» організацію шанувальників української мови і культури, а й одну з найбільш бойових і діяльних громадських українських патріотичних організацій на теренах Центральної і Східної України.

Тому закономірно, що саме чернігівська «Просвіта» була серед засновників легендарного Народного Руху України на Чернігівщині. А більшість учасників установчих зборів чернігівського Руху 9 липня 1989 року складали члени «Просвіти».
І тільки завдяки фальсифікаціям не було обрано народним депутатом на перших демократичних виборах до Верховної ради УРСР 4 березня 1990 року першого голову крайового Руху Валерія Сарану, висунутого чернігівською «Просвітою» по Новозаводському виборчому округу міста Чернігова.
Не випадково, що під легендарною телеграмою, яка першою надійшла до Президії Верховної Ради УРСР під час «ГКЧП» 19 серпня 1991 року:

«Протестуємо проти московського двірцевого перевороту. Такий союз нам не потрібен. Вимагаємо негайного виходу України зі складу Союзу РСР»

стоять підписи як голови Чернігівської крайової організації Народного Руху України Валерія Сарани, так і голови Чернігівського обласного товариства української мови імені Тараса Шевченка «Просвіта» Василя Чепурного.

25 річна діяльність відновленої «Просвіти», яка загартувалася у культурно-просвітницьких походах «Дзвін-90» і «Козацькими шляхами» у 1990-1991 роках, відродження Батурина, заснування і багаторічне видання унікальних громадських друкованих ЗМІ: газет «Сіверщина», «Просвіта» і наукового журналу «Сіверянський літопис», а також безліч проведених за ці роки культурно-просвітницьких заходів по відродженню українства , захисту прав і свобод громадян на Чернігівщині, свідчать, що чернігівські просвітяни не пасли задніх.

Без сумніву, чернігівська «Просвіта» внесла значний внесок у розвиток у відродження українства, державності та громадянського суспільства в області і давно заслуговує на відкриття Музею історії просвітянського руху на Чернігівщині.

Бажаємо усім чернігівським просвітянам з гідністю нести ім'я Тараса Шевченка, високо тримати наш національний синьо-жовтий прапор та залишатися в перших лавах борців за вільну, справді європейську Українську Державу.

СЛАВА УКРАЇНІ !

СЛАВА ПРОСВІТЯНАМ!


Прес-служба Чернігівського РУХу


Телеграма керівників Чернігівських обласних організацій НРУ і ТУМ імені Тараса Шевченка "Просвіта" від 19 серпня 1991 р. проти ГКЧП і за вихід України із складу СРСР

Категорія: Громада та Влада | Переглядів: 1022 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024