Четвер, 28/Березня/2024, 17:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [321]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [717]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2022 » Лютий » 1 » Крута отаманщина: сільська рада в шосте поспіль безкарно порушила Конституцію України
Крута отаманщина: сільська рада в шосте поспіль безкарно порушила Конституцію України
09:52
Крутівська сільська рада Ніжинського району Чернігівської області вперто не виділяє коштів на проведення повторних виборів депутата цієї ради у багатомандатному виборчому окрузі № 5, які вже у сьоме поспіль призначила територіальна виборча комісія, тепер вже на 27 березня 2022 року.

Крутівський отаман, вибачте, сільський голова, доктор філософії Олег Бузун і його команда депутатів, не зважаючи на звернення постійної комісії обласної ради з розвитку та реформування місцевого самоврядування та європейської інтеграції, а також Ніжинської районної ради, з вимогою не порушувати права громадян України, відмовляють у виділенні коштів і тому зірвали спочатку проміжні вибори депутата Крутівської сільської ради 28 березня 2021 року, а потім повторні вибори 23 травня, 18 липня, 12 вересня, 7 листопада 2021 року та 16 січня 2020 року, бо начебто "в бюджеті на поточний рік кошти на повторні вибори не передбачені" та "фінансування галузей громади є обмеженим", від сіл Пам'ятне і Печі на території яких розташований всесвітньо відомий Меморіал Героїв Крут.

Водночас, згідно частини пункту 1 частини першої статті 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради можуть бути достроково припинені у випадку якщо рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, цього та інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом.

Відповідно до частини четвертої статті 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» за наявності підстав, передбачених пунктами 1, 2 частини першої цієї статті, Верховна Рада України може призначити позачергові вибори сільської ради. Питання про призначення позачергових виборів міської ради може порушуватись перед Верховною Радою України головою обласної державної адміністрації.

В такий ситуації залишається лише запропонувати голові Чернігівської ОДА, як представнику Гаранта Конституції в області, порушити перед Верховною Радою України питання про призначення позачергових виборів Крутівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області у зв’язку з тим, що ця рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, Виборчого кодексу України, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом.

І останнє.

Варто вкотре нагадати, що завдяки децентралізації сільські, селищні, міські ради, не тільки міст обласного значення, отримали повноваження вирішувати УСІ (!) земельні питання на території своїх територіальних громад.

Таким чином свідоме блокування крутівським сільським головою О.Бузуном і його командою обрання депутата - повноважного представника мештакаців сіл Пам'ятне і Печі у сільській раді при вірішенні земельних питань є грубим порушенням їх конституційних прав.



19 жовтня 2021 року Крутівська сільська рада ухвалила рішення не спрямовувати кошти на повторні вибори 7 листопада 2021 року(!).



25 листопада 2021 року Крутівська сільська рада вкотре ухвалила рішення не спрямовувати кошти на повторні вибори 16 січня 2021 року(!).



16 грудня 2021 Крутівська сільська рада ухвалила рішення не спрямовувати кошти на повторні вибори 16 січня 2022 року. Водночас депутати вирішили передбачити кошти на вибори у виборчому окрузі №5 у бюджеті сільської ради на 2022 рік.



26 січня 2022 Крутівська сільська територіальна виборча комісія вже в сьоме призначила повторні вибори на 27 березня 2022 року.

P.S. Натомість Центральна виборча комісія постановою від 22 жовтня 2021 року № 430 "Про питання фінансування окремими місцевими радами проміжних та повторних місцевих виборів" постановила:

1. Звернутися до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у цій постанові обставин щодо незабезпечення фінансування проведення проміжних та повторних місцевих виборів ..., ..., Крутівською сільською радою Ніжинського району Чернігівської області, та в разі виявлення підстав вжиття згідно із законодавством України заходів реагування, для чого передати їй копії відповідних документів та матеріалів.
2. Звернути увагу зазначених у пункті 1 цієї постанови місцевих рад на необхідність забезпечення фінансування проведення відповідних проміжних і повторних місцевих виборів за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів і встановлену законодавством відповідальність за перешкоджання здійсненню виборчого права.
3. Звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з проханням вжити заходів щодо законодавчого врегулювання питання забезпечення безумовного фінансування проведення проміжних і повторних виборів депутатів місцевих рад, повторних виборів сільських, селищних, міських голів за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

Обгрунтування цього рішення Центральною виборчою комісією:

"Невиділення вказаними місцевими радами коштів для фінансування підготовки та проведення проміжних та повторних місцевих виборів є порушенням вимог Кодексу та перешкоджає реалізації встановленого статтею 38 Конституції України права громадян України обирати і бути обраними до органів місцевого самоврядування, зокрема права громадян бути обраними, а також права виборців обрати депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

При цьому статтею 157 Кримінального кодексу України та статтею 212-24 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідно кримінальну та адміністративну відповідальність за перешкоджання здійсненню виборчого права."

P.S.S. Ніжинський районний відділ поліції Національної поліції в Чернігівській області почав слідство у справі №740/6658/26 провадження 1-кс/740/1567/21 у межах кримінального провадження, яке внесене за постановою ЦВК від 22 жовтня 2021 року № 430 "Про питання фінансування окремими місцевими радами проміжних та повторних місцевих виборів" 29 жовтня 2021 року до ЄРДР за № 120212703000001024 за ознаками кримінального порушення передбаченого ч.1 ст 157 КК України.

Сергій СОЛОМАХА
Категорія: Погляд | Переглядів: 1160 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024