П'ятница, 29/Березня/2024, 00:06
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [321]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [717]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2015 » Липень » 28 » Ленінівка стане селом Солов’їним?
Ленінівка стане селом Солов’їним?
20:28
Районні адміністрації Чернігівщини почали вивчати наміри громад щодо перейменування населених пунктів, які підпадають під дію законів про декомунізацію.
Так у Бахмацькому районі село Петровського стане Козацьким, а Червона Зірка – Покровським. Село Радянське у Городнянському районі – Слободою.

Історичні назви також собі повернуть багато інших сіл. Так Петрівське у Козелецькому районі стане Мостищем, Червоні Гори у Менському знову зватимуться Святими Горами, Кірове в Новгород- Сіверському районі знову стане Риковим, Григоро- Іванівка та Григорівка у Ніжинському районі відповідно Синяками та Мильниками. Село Червоні партизани в Носівському районі будуть такими, як і до комуністичного режиму – Володьковою Дівицею. Пролетарська та Червона Гута у Ріпкинському районі зватимуться, як і колись – Посудевською та Красовською Гутами.

Чомусь тільки громада села Ленінівка Менського району не хоче повертати давню назву – Сахнівка, а хоче зватися селом Солов’їним. Можливо, так не люблять досі пана Сахневича, що колись ним володів, чи так зачаровані солов’їним співом?

Найбільшою проблемою можуть бути перейменування міста Щорс у Сновськ, оскільки міська рада має сильні прокомуністичні настрої. Проблемою також є перейменування сіл, які утворені в радянський період і не мають історичних назв, як, скажімо, село Жовтневе у Прилуцькому районі. Непросто буде перейменувати і села, що мають, хоч і історичні, але неблагозвучні назви – скажімо, Свердловка у Коропському районі колись звалася Псарівкою, бо новгород- сіверський князь тримав там свою псарню. І глибока історія, і логіка найменування, але …Псарівка.

Та закон мусять виконувати всі. Тож обласна комісія з питань виконання законів про декомунізацію при обласній державній адміністрації пропонує місцевим громадам або назвати села на ознаку якихось відомих урочищ, річок, або на честь видатних українців – земляків.

Василь ЧЕПУРНИЙ,
Голос України
Категорія: Європейська інтеграція | Переглядів: 960 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024