Четвер, 25/Квітня/2024, 23:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [722]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2010 » Червень » 28 » На Чернігівщині проведено акцію "Не дамо згасити свічу пам'яті". Фото
На Чернігівщині проведено акцію "Не дамо згасити свічу пам'яті". Фото
00:30
27 червня 2010 року на Чернігівщині, в рамках проведення міжнародної кампанії «Не дамо згасити свічу пам’яті!», відбулися заходи присвячені поминанню жертв Голодомору 1932-1933 років.
Цього дня у всіх храмах Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату відбулися поминальні богослужіння за упокоєння жертв Голодомору.
У кафедральному соборі святої великомучениці Катерини заупокійну літію очолив єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон.
Перед початком молитви єпископ Іларіон звернувся до присутніх:
«Сьогодні ми зібралися у цьому храмі святої великомучениці Катерини, щоб помолитися за упокоєння душ всіх в Україні голодом заморених, всіх, хто загинув від геноциду… Кампанія «Не дамо згасити свічу пам’яті» є міжнародною, оскільки по всьому світі українці намагаються не забути цю жахливу сторінку нашої історії. І ми з вами, улюблені у Христі, будемо пам’ятати, не будемо забувати Голодомор 1932-33 рр., щоб в майбутньому ніколи ми не допустили подібного жахливого явища… Помолимось за душі невинно убієнних людей і запалимо свічу пам’яті за тих, хто був в Україні голодом заморений».
У храмі також молились представники громадських організацій, зокрема Чернігівського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів, Чернігівської обласної організації Української народної партії, Чернігівської міської молодіжної організації «Українська народна молодь» та ін.

Олександр Майшев, голова Чернігівського міського осередку громадської організації «Українська народна молодь»:
«…факти, які свідчать про те, що Голодомор 1932-33 рр. був геноцидом Українського народу, змушують нас не мовчати, не приховувати це, а пам’ятати цю жахливу сторінку в житті нашого народу… У світі також будуть проводитись круглі столи, різноманітні громадські акції та ін… Також громадські організації, зокрема Чернігівська міська молодіжна організація «Українська народна молодь», планують з вересня проводити по школах тематичні заходи присвячені вивченню подій 1932-33 рр. для того, щоб свічка пам’яті про Голодомор не згасала…».

Надія Галковська, депутат Чернігівської районної ради, голова Чернігівського міського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка:
«…це акція, яка нагадує нам, що у ніякому разі ми не можемо забути тих страшних подій 1932-33 рр., коли від голодомору загинули тисячі і тисячі наших співвітчизників-українців. Нам не треба забувати, що це був не просто голод, а це був геноцид…. І ми молимось Богу, щоб Він врятував нас від цієї страшної події, щоб вона ніколи не повторилася, а ще ми бажаємо і просимо у Бога миру, радості, благодаті, єднання і процвітання нашої України».

Ініціаторами проведення кампанії в області виступили Український інститут національної пам’яті та Чернігівська єпархія Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Нагадаємо, що 19 червня у столичному Меморіалі пам’яті жертв голодоморів в Україні стартувала міжнародна кампанія «Не дамо згасити свічу пам’яті!». Того дня Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив панахиду за упокоєння жертв Голодомору 1932-33 рр. А після молитви свічки пам’яті поїхали у міста України та по всьому світу.
Метою цієї акції є вшанування пам’яті мільйонів жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, зокрема й мешканців Чернігівщини, недопущення замовчування справжніх причин, наслідків та самого факту організації геноциду Українського народу.
У кожній країні, яка підтримала кампанію, а це: Австралія, Аргентина, Бельгія, Бразилія, Велика Британія, Вірменія, Греція, Грузія, Естонія, Іспанія, Італія, Казахстан, Канада, Латвія, Литва, Молдова, Німеччина, Норвегія, Парагвай, Польща, Португалія, Російська Федерація, Румунія, Сербія, Словаччина, США, Угорщина, Узбекистан, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія — участь у молитві візьмуть представники різних релігій та конфесій, політики, представники влади та української діаспори. Свіча пам’яті також побуває у резиденціях Європарламенту та Організації об’єднаних націй.

Джерело: Прес-служба Чернігівської єпархії.
Фото: Олександр Майшев, "Європейська Україна".

ДОВІДКА. У кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Української православної церкви Київського Патріархату зберігається освячена свіча пам’яті з написом на чорній стрічці «Голодомор 32-33. Чернігівщина пам’ятає». 19 червня 2010 р. її вручили чернігівській делегації, яка взяла участь у старті міжнародної компанії «Не дамо згасити свічу пам’яті!», в Національному музеї «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» (Київ). 27 листопада цього року чернігівська делегація під час вшанування Дня пам’яті жертв голодоморів у Києві привезе цю свічу пам’яті до Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні».

Категорія: Соціум | Переглядів: 1141 | Додав: unp | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024