П'ятница, 29/Березня/2024, 14:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [321]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [717]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2015 » Серпень » 14 » Про перейменування вулиць у місті Щорс
Про перейменування вулиць у місті Щорс
08:34
На виконання Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» депутати Щорської міськради утворили комісію з питань перейменування міста Щорс та його вулиць.

Аналізуючи пропозиції згаданої комісії можна зробити висновки, що суперечок з перейменування було багато. Є позитивні пропозиції щодо змін назв вулиць, але маємо, на жаль, і негативні…

Щорс – стане Сновськом

З історії Сновська знаємо, що воно виникло як робітниче селище у 70-х роках ХІХ ст., поблизу хутора Коржівка, заснованого смоленським селянином Коржом після реформи 1861 року. Містечко розташоване на березі річки Сновськ – звідси і його історична назва. У травні 1935 року місто було перейменовано в м. Щорс, на честь діяча періоду громадянської війни, Щорса Миколи Олександровича. Хто такий Микола Щорс? Теж відомо. Народився, до речі, у Сновську. Активний учасник знищення українського національного руху у 1918–1919 рр., його підлеглі жорстоко знущалися над полоненими і творили насильства над мирним населенням. Далі продовжувати не варто… Відтак, позитивно, що комісія міськради запропонувала повернути Щорсу його історичну назву – Сновськ.

Вулицям міста повернуть історичні найменування: Костьольна, Старопоштова

Комісія міськради пропонує перейменувати вулицю Володарського (справжнє ім’я Мойсей Маркович Гольдштейн, родом з Рівненської області, діяч російського революційного руху) – на Костьольну. Провулок Володарського теж отримає назву – Костьольний. Вулиця Якова Свердлова (народився у Нижньому Новгороді, російський радянський політичний і державний діяч) також отримає історичне найменування – Старопоштова. Але на цьому і закінчується повернення до історичних назв, витоків містечка. Хоча, у минулому в Сновську були вулиці: Велика Олексіївська (тепер Леніна), Новопісчана (Люксембург), Чернігівська (Калініна), Новобазарна (Щорса)…Проте, комісія запропонувала перейменувати вулицю Леніна – на вулицю Незалежності, Рози Люксембург – Інтернаціоналістів, Щорса – Музейну. І хитра зміна назви: вулиця на честь комуністичного діяча Михайла Калініна – отримає назву Калініна, вірніше Бориса Калініна.

Довідка: Калінін Борис Петрович (1913–1943 рр.) – гвардії молодший лейтенант, командир вогневого взводу 45-мм протитанкових гармат. Відзначився у боях за с. Кучинівка та при переправі через р. Снов у районі с. Смяч. Був тяжко поранений в боях за Дніпро. Посмертно удостоєний звання Героя Радянського Союзу у грудні 1943 р.

Вулиці Зелена, Соснова, Виноградна, Яблунева, Вишнева

Читаю пропозиції комісії Щорської міськради і пригадую колись популярну пісню «На улице Каштановой», її співав Юрій Антонов.

Милозвучні назви може отримати містечко Снов. І аргументи «залізні»: закон виконали, комуністичних назв позбулися і яка б влада не була, а ці вулиці вже не перейменує! Комісія пропонує перейменувати вулиці Щорса: Антошина – Яблунева, Дзержинського – Зелена, Комсомольська – Соснова, Куйбишева – Виноградна, Фрунзе – Вишнева…Щодо вулиці Соснової, то тут є пояснення. У ХІХ столітті у Сновську переважали дерев’яні будинки, їх споруджували переважно із соснового матеріалу, адже довкола було безліч соснових лісів. Тому й не варто особливо сперечатися щодо нової назви вулиці Комсомольської. Але щодо інших назв, то щорсівцям доцільно задуматись і не «купуватись» на колись популярну пісеньку Юрію Антонова.

Вулиця Володимира Винниченка, провулок Олександра Пушкіна

Комісія міськради запропонувала також і низці вулиць надати патріотичні назви, на честь визначних українських діячів. Хоча, не забули і про російського поета Олександра Пушкіна, пропонуючи його іменем назвати провулок (замість Жовтневого). Не будемо сперечатися чи пов’язаний його життєвий шлях із Щорсом (Сновськом), жодної згадки про це містечко у його біографії. Подібна ситуація і з Володимиром Винниченком, українським політичним та державним діячем, а також прозаїком, драматургом, художником. Він народився у Кіровограді. Тож, на його честь названо місцевий педагогічний університет, створено краєзнавчий музей, а 17 вересня 2010 року у Кіровограді урочисто відкрито перший в Україні пам’ятник Володимиру Винниченку. На його честь є вулиці у Львові, Чернівцях, Вінниці. Хочуть вулицю Винниченка і у Щорсі (замість Орджонікідзе).

Чому забули Василя Полевика, Андрія Карнабіда, Бориса Коваленка?…

Комісія міськради забула про визначних діячів району. Зокрема, не вшановані у назвах вулиць Щорса Василь Полевик (1925–1999, заслужений діяч культури, фольклорист, музикант, керівник багатьох самодіяльних художніх колективів, уродженець села Займища); Лідія Вакуловська (1926–1991, письменниця, журналістка, народилася в м. Щорс); Андрій Карнабед (1927–2005, архітектор, краєзнавець, охоронець чернігівських старожитностей, народився у селі Рогізки Щорського району); Яків Жданович (1885–1953, український архівіст, мистецтвознавець, мемуарист, народився у селі Хріновка Городянського повіту, нині – Щорський район); Борис Коваленко (1903–1937, український поет, літературний критик та літературознавець, народився у селі Хотуничі Щорського району).

Перелік славетних земляків – уродженців Щорського району, можна продовжувати. А комісії, якій доручили важливу справу щодо перейменування вулиць міста, повернення історичної справедливості, доцільно ще раз переглянути свої пропозиції і не забувати визначних діячів району та історичні назви Сновська (Щорса). Ще є час…

Сергій ЧЕРНЯКОВ,
вчений секретар Національного архітектурно- історичного заповідника «Чернігів стародавній», член експертної групи для обговорення та надання пропозицій щодо перейменування населених пунктів та районів області, вулиць, площ та інших об’єктів топоніміки населених пунктів відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів
в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»
Чернігівська обласна державна адміністрація
Категорія: Європейська інтеграція | Переглядів: 1466 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 1.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024