Четвер, 25/Квітня/2024, 10:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [722]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2015 » Березень » 21 » У Києві Народний Рух України вшанував пам'ять гетьмана Івана Мазепи
У Києві Народний Рух України вшанував пам'ять гетьмана Івана Мазепи
22:37
На честь річниці народження видатного гетьмана-державотворця Івана Мазепи низка національно-патріотичних партій та громадських організацій провели акцію на площі Слави, де мав стояти пам’ятник великому українцеві.

Серед головних організаторів акції Народний Рух України, Конгрес Українських Націоналістів, ВГО УНСО та ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка.

Організатори акції мали на меті вшанувати пам'ять гетьмана України, а також провести паралелі боротьби Мазепи з московським окупантом та сьогоднішньою війною України з Росією. Член ВУТ «Просвіта» Микола Нестерчук нагадав у своєму виступі про реформи, втілені Мазепою у важкий для України період, цим дорікнувши теперішній владі. Також він назвав період гетьманування Мазепи однією з найбільш яскравих сторінок в історії України.

Один із лідерів УНСО Ігор Мазур «Тополя» наголосив, що сьогодні Україна має унікальний шанс нарешті здобути власну незалежну державу та єдину українську церкву, за яку боровся і яку розбудовував Мазепа.

Голова Конгресу Українських Націоналістів Степан Брацюнь висловив сподівання, що теперішня влада все ж дослухається до думки патріотів та нарешті встановить пам’ятник видатному українському діячу. Очільник КУНу закликав відновити в Україні ядерну зброю, бо, на думку пана Степана, якщо ми матимемо сильно армію та сильну зброю, окупант не буде зазіхати на нашу землю.

Під час акції також виступив і народний депутат України Сергій Рудик, саме з його подання колишню вулицю Січневого повстання перейменували на вулицю Мазепи. Але злочинна влада Януковича вирішила знову змінити назву вулиці на Лаврську. Але вдалось це лише на половину, розділивши вулицю на дві. Пан Сергій зачитав далеко не повний перелік церков, які були збудовані або відновлені Мазепою, серед яких Києво-Печерська Лавра, Софія Київська, Михайлівський Золотоверхий собор та багато інших.

На акції були присутні поети та письменники. Так, у перервах між виступами п. Михайло читав власні сатиричні вірші про злободенні соціальні проблеми. Особливо запам’ятався виступ Вадима Віксіна та його доньки Марії. Вадим є майстром з виготовлення струнних інструментів і самотужки відродив музичний інструмент торбан, на якому грав Іван Мазепа. Вони з донькою заграли декілька композицій, додавши акції естетичного забарвлення.

На завершення мітингу голова Київської міської організації Народного Руху України Віктор Горбач заявив, що Україна не переможе, допоки не позбудеться всіх пам’ятників та інших символів окупантів. Він нагадав, що Мазепа програв через зраду окремих козацьких старшин і закликав не допустити цього сьогодні. Після цього він зачитав резолюцію, в якій йшлось про вимогу вшанувати Мазепу на державному рівні, а також про боротьбу із окупаційними символами. Резолюція була підтримана одноголосно.

Нагадаємо, що обіцяний попередньою владою пам’ятник Мазепі так і не було встановлено, а тому учасники акції привезли з собою металеве погруддя Мазепи із Мюнхену, яке планувалось встановити у Стокгольмі, але уряд Швеції не дозволив цього зробити. Тому всі патріоти мають сподівання, що влада нарешті почує їх та встановить пам’ятник Мазепі в Києві.



Прес-служба НРУ
Категорія: Анонси. Події | Переглядів: 892 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024