П'ятница, 19/Квітня/2024, 17:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [721]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2015 » Травень » 11 » РУХ вітає ветеранів боротьби за незалежність Україниз з 25-річчям з дня утворення демократичної депутатської групи «Чернігів»
РУХ вітає ветеранів боротьби за незалежність Україниз з 25-річчям з дня утворення демократичної депутатської групи «Чернігів»
14:22
Чернігівська обласна організація Народного Руху України вітає ветеранів боротьби за незалежність та демократію України, усіх українських демократів і громадян з 25-ю річницею створення у Чернігівській міській раді демократичної депутатської групи «Чернігів».

11 травня 1990 року наприкінці першої сесії новообраної міської ради депутати, які не бажали бути маріонетками комуністичної влади, утворили демократичну депутатську групу «Чернігів». До неї зголосилися увійти 41 народний депутат зі 150, що представляли 19 підприємств і організацій обласного центру (найбільше від в/о «ЧРПЗ» – 19). Серед них: інженерно-технічних працівників – 12, робітників – 11, керівників – 1, вчителів – 5, наукових працівників – 2, військовослужбовців – 2 і навіть один працівник міліції. Щодо партійного складу: члени КПРС – 17, ВЛКСМ – 2, рухівців – четверо (А. Бабкін, В. Дворянков, С. Соломаха, І. Чех).

Саме завдяки зусиллям членів демократичної депутатської групи «Чернігів», які намагалися 25 років тому на практиці реалізувати більшовицьке гасло «Владу – Радам», було остаточно розвінчано підступний комуністичний міф про «советскую власть» як народну. Колоніальна компартійна номенклатура зрозуміла: потрібні зміни.
Пізніше це знайшло відображення у статті 6 Конституції України, згідно якої «державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову», а не через систему Рад, тотальний диктат над якими компартія втратила у 1990 році вже на перших більш-менш демократичних місцевих виборах. Адже до Чернігівської міської ради народних депутатів на виборах 4 березня 1990 року за новим демократичним виборчим законом на конкурентних засадах було обрано лише 18 депутатів попереднього скликання зі 150. І це при тому, що попередня міська рада, що складалася виключно депутатів "блоку позапартійних і комуністів", налічувала 350 депутатів.

P.S.Зацікавлений читач має можливість ознайомитися з історією діяльності депутатської демократичної групи «Чернігів» в книзі «Боротьба за незалежність України у 1989 – 1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного руху України за перебудову». Один із упорядників збірника – заступник голови Чернігівської обласної організації НРУ Сергій Соломаха.



На світлині біля "Каменю борцям за волю України" підчас відзначення 20-річчя НРУ за Перебудову члени демократичної групи "Чернігів" у 1990-1994 рр.: зліва на право В.М. Молочко, М.О. Зінченко, М.О. Дудко, Ж.І. Лозанюк, С.В. Соломаха, А.Т. Бабкін, І.З.Чех, В.І. Бабіч, А.А. Баранов

Прес-служба Чернігівської обласної організації Народного Руху України
Категорія: Європейська інтеграція | Переглядів: 817 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024