Четвер, 25/Квітня/2024, 01:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [722]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2015 » Квітень » 13 » Щорс таки доведеться перейменувати у Сновськ!
Щорс таки доведеться перейменувати у Сновськ!
09:11
Давно веду дискусії з Василем Амельченком, козаком стародубським, що теперки став народним депутатом - він переконував, що його рідне місто Щорс перейменовувати не треба і ніхто не буде. Бо якщо вже й міняти назву, то не на історичну - Сновськ (як я доводив), а на більш історичну - Коржівку (як він вважав).

Та Верховна Рада, у якій засідає Василь Амельченко, таки проголосувала за зміну назви міста Щорс - в розрізі законів від 9 квітня 2015 року, за якими треба змінити назви міст, що носять ярмо імен сепаратистів і комуністів - тих, які у 1918- 1920 роках допомогли радянській Росії ліквідувати незалежну Українську Народню Республіку. Микола Щорс - білоруський єврей, що народився у містечку Сновську, і був убитий в бою з петлюрівцями (убитий, щоправда, своїхм одноплемінником Танхіль- Танхілєвічем за наказом Лейби Троцького) аж ніякне має права називати своїм прізвищем давне українське містечко. І він, власне, є попередником сьогоднішніх гіркіндів, плотницьких, губарєвих, бородаїв, що ропалили вогонь війни за наказом все тої ж Москви.

І, звісно, мова про Коржівку йти не може, оскільки перед перейменуванням місто таки звалося Сновськом.

В Україні підлягають переймунванню ще зо три десятки міст. Найкрупніші - Дніпропетровськ, названий на честь одного з організаторів голодоморів Григорія Петровського, та Кіровоград, що найменували комуністи на чес ть убитого ними ж Кірова. Історичні назви цих міст - Катеринослав та Єлизаветград. Перше хочуть назвати або Січеславом, або просто, так яу уже його звуть - Дніпром. А щодо другого дискусій буде більше - від міста на честь святої Єлизавети (але якби ж не притягувався шлейф цариці Єлизавети!) до Златополя і Скіфограда...

Стануть з очищеними назвами міста - Котовськ в Одеській області (Бирзула), Артемівськ у Донецькій (Бахмут), Дніпродзержинськ у Дніпропетровській (Кам'янськ), Кіровське у Донецькій (Кленове), а яким історичним відгомоном зазвучать Новомосковськ та Орджонікідзе, які нарешті знову стануть Самаром та Покровськом! Або Первомайськ у Миколаївській області, що буде зватися, як колись, Богополем!

Свердловськ у Донецькій області стане Должанськом, хоч він і окупований зараз Росією. Цюрупинськ у Херсонській - Олешками, а Торез у Донечькій - Чистяковим (окупований).

Які ж села на Чернігівщині підлягають перейменуванню? Жовтневе є у Прилуьцому, Коропському, Семенівському районах і зрозуміло, що названі вони не на честь осіннього місяця, а таки комуністичного перевороту у Росії. Ленінівка у Менському районі нарешті стане Сахнівкою, а про ганьбу забуде село Пам'ять Леніна.

У Коропському районі мають стати нормальними села Пролетарське та Свердловка (історична назва останнього - Псарівка, бо там князь тримав псарню), у Новгород- Сіверському - Кірове (історична назва - Рикове).

Василь ЧЕПУРНИЙ
Категорія: Погляд | Переглядів: 1152 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 1
1 Соломаха  
0
Логічно б було вулицю імені Щорса в Чернігові перейменуванти  на вулицю Сновську.
Кінотеатр імені Щорса - на імені Олександра Довженка

Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024