П'ятница, 29/Березня/2024, 10:58
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [321]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [717]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2022 » Травень » 7 » Спочивайте з миром, Миколо Петровичу!
Спочивайте з миром, Миколо Петровичу!
10:50
В Сосниці на 91-у році життя відійшов у вічність Микола Петрович Адаменко - письменник, політв'язень, учитель, краєзнавець, засновник сосницького товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка. Про це повідомив його друг і земляк, недавній головлікар обласної дитячої лікарні Олександр Панасович Карета.

Микола Адаменко - знакова постать для Сосниччини: жодна творча дія не проходила без нього, його дослідження історії краю, винесення з-під спуду радянських заборон постаті міністра УНР Ковалевського та й навіть вірш про Скиданову сосну є вкрай важливими для розуміння цінності своєї землі.

Він народився 20 грудня (через те й Миколою назвали) 1931 року біля Сосниці, в Загребеллі. 1950 року поступає до Київського університету - мріяв на журналістику, але довелося йти спершу на романо-германське відділення, а тоді - на українську філологію.

У січні 1953 року його заарештовують, як він сам самокритично сказав: "Я писав віршата кволі і за них позбувся волі". Які вони не були кволі, але було в них несприйняття колгоспної системи. Валив ліс на Північному Уралі і звільнений 1956 року, але реабілітації йому не дали, що й позначилося на всьому житті. Мусив працювати то вантажником, то обліковцем у тракторній бригаді, то бригадиром садово- городньої бригади. Лише 1962 року отримав реабілітацію - юридично отримав. але фактично на нього завжди дивилися владці з підозрою.

Закінчив Борзнянський технікум плодоовочівництва, поновився в університеті. Працювати його спеціально направили в етнічно російське село Полюшкіно на Новгород- Сіверщині і там, як він пригадував, хазяйка, в якої вони з дружиною Ларисою поселилися, називала українську мову панською, бо саме українською говорили в час УНР. Тоді в Сосниці вчителював, де, зокрема, створив чудовий музей Довженка. Лише 1985 року вийшла його перша поетична збірка "Повінь" і я радий, що чернігівська "Просвіта" видала третю його збірку "Прагнення неба". 1988 року прийняли до Спілки письменників і Микола Петрович, уже пенсіонер, іронічно писав: "Я член СПУ і козячий пастух...".

Коли я працював у газеті "Комсомольський гарт", редактор Сергій Павленко ініціював публікацію повісті Миколи Адаменка, назва якої говорить сама за себе "Закон- тайга". Пригадую, що за дорученням редактора я ще носив її до цензора Зелінського (без натяків ) перед публікацією. Повість згодом вийшла окремим виданням завдяки обласній бюджетній програмі, але шкода, що не пішла на всю Україну...

2005 року Микола Адаменко цілком заслужено удостоєний ордена "За мужність". Став почесним громадянином Сосниччини. Написав "Історію Сосниці та її довкілля". У видавництві Києво-Могилянської академії вийшло його "Вибране", а сам він продовжував друкувати та зшивати ...саморобні збірочки, які роздаровував друзям і приятелям. Тішуся, що є такі і в мене.

...Микола Адаменко - дорога для мене людина. Бо від юнкорства районної газети "Радянський патріот" я весь час мав радість чути його думки, оцінки, набиратися філософського ставлення до життя... Доля наготувала йому багато мук - поховати двох синів не кожен витримає: пригадую, що коли він відходив від раптової смерті першого сина, казав: "Мене врятували "Моральні листи до Луцілія". Книжний чоловік був, книгою рятувався. Останні роки і він мучився від хвороби, і навколо його мучилися. Тож тепер, очистившись муками, душа його полине до побратима - видатного перекладача Ростислава Доценка, до синів, лишаючи на землі дружину, доньку, внуків і книги. Останнє, що він свідомо хотів - сповіді в українського священика...

...Він помер о п'ятій ранку 7 травня. Кажуть в народі, що коли чоловік помирає вранці - то ще не нажився. Дійсно, він мав жагу до життя навіть у свої 90. Спочивайте з миром, Миколо Петровичу!

Василь ЧЕПУРНИЙ


P.S. Як повідомив начальник управління Сосницької селищної ради Андрій Ткач, похорон М.П.Адаменка відбудеться 8 травня 2022 року, з 12-ї години, з його дому у 2-у провулку вулиці Корнєва. Яку, до речі, тепер варто назвати ім'ям Адаменка.





Категорія: Анонси. Події | Переглядів: 258 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024