Вівторок, 23/Квітня/2024, 17:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [721]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2015 » Жовтень » 23 » "Суверенному" комуністу - 80!
"Суверенному" комуністу - 80!
07:05
Його голос не сплутаєш. І голос фізичний, і голос поетичний. Бо хто ще сказав отак про столітнього померлого козака, що не може втихнути на кручі, хоча б і пора вже спати вічним сном: "Але ж бісова дівка на кручі стоїть, обгорнувши вітрами стан!". Чи оце ідеалістичне: "Народ не візьмеш на макуху, він зоддаля розрізнить чин - І хто є син його по духу, І хто по духу сучий син".

Хто хоч трохи знає українську літературу, хто взагалі має українську артикуляцію душі, уже зрозумів, що мова йде про Бориса Олійника. Йому сьогодні - 80!

Кажуть, що він складний чоловік. Звісно, а хто не був складним, переживши такі кинжальні перевороти історії? Колись Павло Загребельний згадував, що батько Бориса Олійника - редактор районної газети на Полтавщині, заложив у НКВД усю редакцію і її працівників репресували. І Борис Олійник образився та помстився - надрукував у московській "Советской культуре" розгромну статтю на роман П.Загребельного "Я, Богдан". Чудовий, до речі, роман.

А Ліна Костенко, коли секретар парторганізації Спілки письменників Борис Олійник переметнувся на другу сторону при створенні Народного Руху за перебудову, стала його відтоді називати Бе Олійником. Але то великі люди і вони мають право на свої високі оцінки - що у хвалі, що у критиці.

Проте Борис Олійник був і залишається підвалиною сучасної української літератури - з полтавською ноткою хитруватості, з прищуром обпартієного однією партією, зі своїм селянським впертим поступом. І з піснею про матір, і зі словами любові до всього українського. за це йому простить Україна багато. І службу в Горбачова, якого він потім обізве якимось мало не Антихристом (ну, суверенний комуніст, що казати!).

А його спроби співпрацювати і з Горбачовим, і з Януковичем вкладаються у його ж філософію: "Ми, українці, дуже добре, навіть геніально працюємо в іншій, чужій системі. Але займатись системотворенням для себе, у власних інтересах - ось тут у нас виходить значно гірше... А тим часом варто почитати хоча б Липинського, Єфремова, Донцова - в їхніх творах бодай приблизно подані контури нашого майбутнього".

... Я ж відкрию його "Парубоцьку баладу", знану ще зі свого парубоцтва, і насолоджуся справдешньою поезією. З пругкістю образів, з терпкістю філософії, з радістю від мудрості світу.
"Я летів красивим чортом
На коні, як ворон, чорнім -
Біла піна падала, мов сніг, -
Ех,
до тієї Чураївни,
Що клялась від третіх півнів
Рушники послать мені до ніг..."

З ювілеєм Вас, Борисе Іллічу!

Василь ЧЕПУРНИЙ
Категорія: Злочинність | Переглядів: 979 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024