П'ятница, 19/Квітня/2024, 13:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [721]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2011 » Травень » 23 » У Чернігові вшанували Великого Кобзаря
У Чернігові вшанували Великого Кобзаря
00:25
22 травня 2011 року у Чернігові з нагоди 150-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка в Україні проведено захід із вшанування Великого Кобзаря.
На стародавній чернігівський Вал, де знаходиться один із найкращих в Україні пам’ятників Тарасу Шевченку, прийшли згадати Українського генія поети, письменники, митці, науковці й просвітяни, представники громадськості, українських партій та організацій.

Поминальну літію відправив отець Олег, настоятель церкви Чернігівських Святих князя Михайла та боярина Федора Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Мітинг відкрив голова Чернігівської обласної організації УНП Володимир Ступак. Він розповів про останній шлях Кобзаря в 1861 році. Нагадав, що ще у 1991 році (до краху комуністичного СРСР) українська опозиція, де помітну роль відігравали чернігівські патріоти, провела похід-вшанування пам’яті Тараса Шевченка – «Останнім шляхом Кобзаря». А сьогодні у Каневі на Чернечій горі завершується однойменний похід, організований УНП і «Просвітою». 14-19 травня 2011 року за маршрутом перевезення тіла Шевченка учасники акції побували в Глухові, Кролевці Сумської області, Батурині, Борзні, Оленівці, Комарівці, Ніжині, Носівці, Козельці Чернігівської області, Броварах Київської області, Києві.

Голова обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» Василь Чепурний привернув увагу до особистості генія Українського народу. Зокрема, він нагадав, що на смертному одрі український поет Тарас Шевченко закликав до боротьби за волю, а російський поет Олександр Пушкін радів записці від царя.

Чернігівський поет Дмитро Іванов зізнався у любові до російського народу і ненависті до російського імперіалізму. Але головним і самим рідним у нього є український народ і його Великий Кобзар.

Народний депутат України Олег Ляшко розповів про свої зустрічі з українською діаспорою під час поїздки до Казахстану. Він передав місцевим українцям велику кількість примірників книжок із Батьківщини, зокрема роман Василя Шкляра «Залишенець. Чорний ворон».

Депутат Чернігівської обласної ради Віктор Лазар підкреслив, що кожний українець має звіряти свої думки та дії із заповітами Великого Кобзаря. Він, як і інші виступаючі, наголосив про відповідальність кожного з українців за майбутнє нашої країни.

Поетеса, авторка знаменитої пісні «Козачка» Надія Галковська читала свої вірші про Тараса Шевченка та Україну. Вона зауважила, що особистість і творчість Великого Кобзаря світлі, чисті та оптимістичні.

Чернігівський поет і журналіст Ростислав Мусієнко, якого ведучий заходу Володимир Ступак привітав із вступом до Спілки письменників України, підкреслив, що у творчості нашого генія Тараса Шевченка можна знайти духовні відповіді на всі пекучі питання сьогодення.

Учасники вшанування Великого Кобзаря на завершення мітингу заспівали «Заповіт» і «Реве та стогне Дніпр широкий».
Потім чернігівці декламували улюблені вірші Тараса Шевченка та отримали в подарунок примірники «Кобзаря». І знову на стародавньому чернігівському Валу звучало:

«Поховайте та вставайте,
Кайдани порвіте
І вражою злою кров'ю
Волю окропіте…»



Організатори заходу: Чернігівські обласні організації Української народної партії та Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Прес-служба Чернігівської обласної організації УНП

Категорія: Соціум | Переглядів: 1199 | Додав: unp | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024