Субота, 20/Квітня/2024, 12:36
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [721]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2014 » Жовтень » 6 » Україна і Польща відновили співпрацю у сфері національної пам’яті
Україна і Польща відновили співпрацю у сфері національної пам’яті
21:17
У рамках візиту «Польський досвід збереження історичної пам’яті», який відбувся 21-28 вересня 2014 року, співробітники Українського інституту національної пам’яті, музейники та журналісти відвідали польські установи, які працюють у сфері національної пам’яті, зокрема Інститут національної пам’яті (IPN), Центр Солідарності та ін. Поїздка відбулася за підтримки Програми Study tours to Poland Колегії Східної Європи ім. Яна Новака-Єзьоранського.

Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, вважає відновлення співпраці одним із ключових міжнародних напрямків роботи Інституту: «Україна і Польща мають чимало сторінок історії, які потрібно переосмислити. У ці складні часи необхідне примирення у складних сторінках історії та єднання у питаннях, які стосуються нашого майбутнього. Українці та поляки — народи, які чи не найбільше постраждали від нацизму та комунізму. Тож ми зобов'язані поєднати зусилля, аби довести світові їх однакову злочинність».

«Переконаний, що співпраця польського та українського інститутів національної пам'яті, яка базується на щирому прагненні до історичної правди, допоможе у створенні спільного сусідського майбутнього України та Польщі. Це сприятиме подоланню трагічної спадщини з часів тоталітарних систем ХХ ст.», — повідомив ще наприкінці травня ц.р. у листі Володимиру В’ятровичу директор IPN Лукаш Камінський.

Під час візиту до Польщі пан Камінський зустрівся з учасниками української делегації та поділився польським досвідом подолання наслідків тоталітаризму. Керівники відділів IPN розповіли про те, як проводять просвітницьку роботу щодо складних сторінок історії, та ознайомили українців із роботою архіву IPN.

Польський Інституту національної пам’яті займається новітньою історією Польщі та розслідуванням злочинів, скоєних у роки Другої світової війни та з часів комуністичного режиму. IPN — це також великий архів історії Польщі ХХ століття, дослідницька установа, видавництво та навчальний центр, прокуратура, яка переслідує винуватців злочинів, а також люстраційний відділ.

На зустрічі заступник голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак запропонувала створити робочу групи істориків з України та Польщі, відновивши періодичні зустрічі стосовно різних тем нашого минулого.
«Зараз дуже потрібно популяризувати теми, які нас об’єднують. Це можуть бути «дзеркальні» виставки, які паралельно експонуватимуть в обох країнах, присвячені різним темам — як-от політичним репресіям комуністичного режиму проти українців і поляків, депортаціям, боротьбі за незалежність тощо», — розповіла Аліна Шпак.

Свідченням налагодженої співпраці двох інституцій стала участь голови УІНП Володимира В’ятровича і віце-директора польського ІНП Агнєшки Рудзіньскої у церемонії перепоховання останків жертв масових розстрілів НКВД та Гестапо у Володимирі-Волинському в Україні. Захід відбувся 23 вересня ц.р. водночас із візитом української делегації до Польщі.

ДОВІДКОВО


Метою візиту української делегації до Польщі було ознайомлення із роботою Інституту національної пам’яті, досвідом Польщі у вирішенні складних питань історії, а також досвідом створення і функціонування сучасних музеїв. Поїздка тривала з 21 по 28 вересня 2014 року.

Серед учасників української делегації — перший заступник голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак, заступник голови УІНП Олександр Зінченко, співробітники УІНП Сергій Громенко, Павло Подобєд, Іванна Кобєлєва, Сергій Бутко, заступник директора Музею Гончара Ігор Пошивайло, правник Ігор Розкладай, директор Галузевого архіву СБУ Ігор Кулик, директор Музею «Тюрма на Лонцького» (Львів) Руслан Забілий, редактор інтернет-сторінки «Голодомор 1932—33» Ніна Лапчинська, журналісти Філіп Дикань (Харків), Сергій Махун (Київ), співробітник Музею Великої Вітчизняної Війни Людмила Рибченко, заступник директора Центру досліджень визвольного руху Андрій Когут.

Під час візиту учасники відвідали у Варшаві: окрім польського Інституту національної пам’яті, громадську організацію «Осередок Карта», Музей історії Польщі, Музей історії польських євреїв, Музей Варшавського повстання; у Ґданську: Музей Другої світової війни та Центра Солідарності.
21 вересня 2014 року делегація Українського інституту національної пам’яті на православному цвинтарі «Воля» у Варшаві впорядкувала низку українських військових поховань козаків та старшин Армії УНР, пам’ятник жертвам Голодомору 1932—1933 років в Україні.

Український інститут національної пам’яті


ДУМКА.


Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області: «Наше спілкування з керівництвом та колективом польського Інституту національної пам’яті, низки провідних музеїв Варшави і Гданська показало, що у цій країні добре розуміють загарбницьку сутність сучасного російського імперіалізму, його загрозу не тільки Україні, а також Польщі, всій Європі й цивілізованому світу. Польське суспільство доволі міцно засвоїло трагічні уроки історії відносин з Російською імперією-СРСР-Російської Федерацією. Для Польщі історія та національна пам’ять є питанням національної безпеки.

Відновлення співпраці УІНП з польськими колегами з проблематики історії та національної пам’яті також сприятиме прискоренню та збільшенню допомоги Україні з боку Польщі та загалом ЄС у справі її захисту від російської агресії. Тепер Російській Федерації буде ще складніше намагатися роздмухувати конфліктні непорозуміння між нашими народами на ґрунті минулого».


Зустріч делегації Українського інституту національної пам’яті з керівництвом польського Інституту національної пам’яті у новому будинку в конференц-залі на 6-му поверсі.


Виступ Лукаша Камінського, директора польського Інституту національної пам’яті, доктора історії. За важливістю посади відповідно закону він на другому місці після Прем’єр-Міністра Польщі. Керівництву держави (президенту, уряду, парламенту) законом заборонено втручатися у діяльність польського Інституту національної пам’яті.



Керівництво делегації Українського інституту національної пам’яті (зліва направо): заступник директора УІНП Олександр Зінченко, перший заступник директора УІНП Аліна Шпак.


Масштаби діяльності польського Інституту національної пам’яті з інформаційного буклету.


Вершителі долі можновладців у Польщі з польського Інституту національної пам’яті сидять поруч з українським журналістом (зліва направо): Сергій Махун (Київ, газета «Дзеркало тижня»), головний прокурор Інституту Марек Сосновські, головний люстратор Інституту Радослав Петерман, заступник головного архівіста Інституту Рената Сошинська.


Член делегації, правник, співробітник Інституту Медіа Права Ігор Розкладай (Київ), який 23 вересня під час робочої поїздки ще встиг як представник своєї установи на щорічній Зустрічі ОБСЄ з людського виміру у Варшаві виступити і представити правові аспекти російської дезінформації про події в Україні із посиланням на відповідні міжнародні норми.


Заступник директора УІНП Олександр Зінченко вручає подарунки Лукашу Камінському, директору польського Інституту національної пам’яті.


Заступник директора УІНП Олександр Зінченко вручає подарунки Лукашу Камінському, директору польського Інституту національної пам’яті.


Заступник директора УІНП Олександр Зінченко вручає Лукашу Камінському, директору польського Інституту національної пам’яті, особливий презент, який високо оцінили: диск з копіями документів про розстріляних у 1940 році у Харкові владою СРСР польських офіцерів.


Заступник директора Музею Гончара Ігор Пошивайло подарував книгу Лукашу Камінському, директору польського Інституту національної пам’яті.


Член делегації, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко біля офісу польського Інституту національної пам’яті.
Категорія: Європейська інтеграція | Переглядів: 1206 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024