П'ятница, 29/Березня/2024, 10:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [321]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [717]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2014 » Листопад » 21 » Володимир В’ятрович про три Майдани і помилки революцій
Володимир В’ятрович про три Майдани і помилки революцій
17:19
Майдан в Україні переросте у справжню революцію, коли влада здійснить реформи, вважає відомий український історик Володимир В’ятрович. Загалом, він вважає, що в Україні відбувся уже третій Майдан – першим була Революція на граніті в 1990 році.

Отож, чим був третій український Майдан і які його реальні наслідки?

Майдан 2013–2014 років Володимир В’ятрович називає також антирадянським повстанням, пише iPress. Пропонуємо 5 тез Володимира В’ятровича про те, які зміни далі мають відбутися, аби цей Майдан можна було назвати революцією:

1. Складовими цього повстання була боротьба за демократію, європейський вибір, українську Україну. Ми мали при владі Віктора Януковича, який в гуманітарній політиці почав з реабілітації всього радянського, а згодом дійшов до використання директивних і навіть репресивних методів. Саме за часів правління Януковича ми знову отримали політв’язнів, цензуру, проблему зі свободою зборів. Тобто він впевнено повертав нас у радянське минуле.

2. Найбільш яскравим прикладом того, в якій країні ми могли б жити, були останні місяці правління Януковича. Тоді пройшов пришвидшений курс радянської історії: в країні викрадали активістів, людей піддавали тортурам, показово відбувалися несправедливі суди, мирних демонстрантів розстрілювали в центрі столиці.

3. Поки що є можливість, щоб антирадянське повстання перейшло у революцію. Коли говоримо про Революцію гідності, то мова йде про індивідуальне переродження кожної людини. Вона сталася для мільйонів людей.

4. Чи відбудеться революція в суспільно-політичному сенсі, залежить від нас із вами. Чи зможемо енергію уже третього масового протесту трансформувати в системні політичні реформи, які дозволять нам перетворитися в нову країну? На жаль, ми не скористатися своєю перемогою попередні рази.

5. Однією з ключових помилок громадських активістів 2004 року була теза: ми своє відстояли на Майдані, нехай керують інші. Те, що зараз вони пішли в політику, дає шанс змінити її зсередини.

Джерело: Твоє місто
Категорія: Погляд | Переглядів: 913 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024