П'ятница, 26/Квітня/2024, 07:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [722]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2006 » Січень » 10 » Депутатський запит В.Ступака викликав міжнародні переговори
Депутатський запит В.Ступака викликав міжнародні переговори
16:16
Про екологічну загрозу північним районам Чернігівської області заявив у своєму запиті народний депутат Володимир Ступак (фракція Української народної партії) ще 21 грудня. Верховна Рада направила запит до природоохоронного міністерства та до міністерства з питань надзвичайних ситуацій. Мова йшла про неналежне зберігання на складах у Почепі Брянської області Росії хімічної зброї часів СРСР, яка може рікою Судость потрапити у Десну. Нагадаємо, що чернігівці ще не забули, як кілька років тому було потруєно деснянську рибу якимось брянським хімічним заводом. Тож легковажити не можна.

Тим паче, як заявив керівник прес-служби міністерства закордонних справ України Василь Філіпчук, „на відстані 70 кілометрів від північних районів Сумської і Чернігівської областей у небезпечних умовах зберігається близько 6 тисяч тон бойових отруйних речовин. Термін їхнього зберігання практично вичерпаний: 80 % резервуарів, де зберігаються отруйні хімічні речовини, пошкоджені корозією, внаслідок чого існує реальна загроза екологічної катастрофи не лише для прикордонних регіонів України, але й для всієї Європи”.

Що пропонує депутат? Ясності відповідно до міжнародних договорів України і Росії – в якому стані та зброя, чи існує небезпека? Володимир Ступак пропонує звернутися міністерствам до відповідних служб Російської Федерації, щоб ті дозволили приїхати на місце представникам урядових структур, екологам та журналістам Чернігівщини і пересвідчитися на власні очі.
Перший заступник міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи В.Антонець повідомив, що для вирішення проблеми міністерство звернулося до Кабінету міністрів з проханням надати міністерству закордонних справ України доручення надіслати російській стороні відповідний запит. Відповідно до міжнародної Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї, яка ратифікована Росією, Україна має право перевірити умови зберігання такої зброї. Тепер – слово за Росією.

Між тим, брянське відділення Зеленого хреста підтвердило загрозу витікання отрути.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Коментар голови чернігівської міської екологічної асоціації „Зелений світ”, лікаря Івана Осадці ва:

” Правильною є постановка питання про участь у такій інспекції екологів та журналістів з Чернігівщини – ми маємо бути спокійними щодо ймовірної загрози з російської сторони нашим прикордонним районам. Як еколог, учасник міжнародних конференцій з цієї проблематики, я розумію, що українській стороні треба діяти рішучіше, не чекаючи весни, танення снігу”.

Категорія: Громада та Влада | Переглядів: 2062 | Додав: Майшев | Рейтинг: 2.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024