Субота, 27/Квітня/2024, 03:35
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [722]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2007 » Травень » 27 » Словаччина розширює ЄС, Польща інтегрує Україну
Словаччина розширює ЄС, Польща інтегрує Україну
16:02
Спікер Парламенту Словаччини Павол Паска вважає, що роль національних парламентів на сьогодні має бути більш вагомою, ніж Європейського парламенту. Такими стали результати Конференції Спікерів Парламентів Європейського Союзу, що почалась у п’ятницю у Братиславі та зацікавила всіх політичних лідерів Європейського Союзу. На його думку, після цього Самміту в історії може з’явитись так званий «братиславський механізм», що регулюватиме порядок та умови головування у цій конференції лідерів парламентів європейських країн.
«Найбільш важливою темою для обговорення на конференції буде Європейський Конституційний Договір, інституалізація Європи та пов’язані з нею питання можливостей абсорбції Європи – так чи ні розширенню, зупинити його чи тримати в межах», - повідомив Паска Словацькому Радіо. На його думку всі політичні лідери Європейського Союзу зацікавлені у результативній дискусії спікерів національних парламентів, чия роль на сьогодні є більш важливою ніж роль Європейського Парламенту.

«Я маю намір розказати про наше національне ставлення до цього питання, яке полягає у тому, що Словаччина завжди підтримує розширення Європи, так само як і Європейську Конституцію і що сьогодні ми віримо у те, що процес може бути завершеним до закінчення головування Німеччини у ЄС», - заявив Паска в четвер та додав, що це буде просто чесно зібрати всі думки членів ЄС про проект Європейської Конституції.

Власне з метою обговорення питання розширення Європейського Союзу на цю конференцію було запрошено Олександра Мороза як представника України. Якщо вірити програмі конференції, то о 14.00 в суботу очільник зРади мав виступити на панелі «Україна, східний сусід Європейського Союзу» головувати на якій мав вже згадуваний тут керівник словацького парламенту пан Паска. Мету запрошення лідера розпущеного парламенту пан Павол Словацькому радіо пояснив як «презентувати бачення України та її спроможність інтегруватись до Європи».

Як відомо, вчора з’їздив до Словаччини і там виступив. І більше того – вимагаючи обов’язкового посилання на свій сайт СПУ радісно повідомила, що «О 16:00 26 травня у Братіславі (Словаччина) почалося засідання у рамках Конференції голів парламентів країн-членів ЄС, у якій беруть участь спікери 24 європейських країн. Перше слово було надане Голові Верховної Ради України Олександру Морозу - без обмеження регламенту. За підсумками обговорення ситуації в Україні пропонується ухвалення спільної заяви».

І ось коли у Морозу нарешті дали слово, щоб він відповів на сакраментальну фразу – хочемо ми в ЄС чи не хочемо понеслось… «Розширено всупереч закону склад Ради національної безпеки і оборони, яка намагається підмінити уряд у деяких питаннях, їй не властивих. В столицю вводяться більше чотирьох тисяч військовослужбовців внутрішніх військ, військ міліції», - сказав Олександр Мороз. Голова Верховної Ради також заявив, що президент «незаконно» підпорядкував собі внутрішні війська. Укази президента Ющенка про розпуск парламенту неконституційними і заявив про тиск з боку Віктора Ющенка на Конституційний Суд, згадавши про звільнення трьох суддів. А Служба безпеки була звинувачена у намаганні заарештувати міністра внутрішніх справ, знову соціаліста(!) Василя Цушка.

А тепер власне трішки інформації з сайту самої конференції, яка розпочалась насправді ще у четвер, коли спікери парламентів прибули до Братіслави та роз’їхались по посольствам для консультацій і успішно тривала всю п’ятницю, поки розглядались зазначені вище питання, а також проблема Косово, майбутнього Європи, міжпарламентського співробітництва та ще багато чого іншого. Ви будете здивовані, але навіть у суботу спікери з самого ранку говорили далеко не про Україну – вони обговорювали питання підтримки нових демократій та інші цікаві проблеми.

Питання України там розглядалось за планом і практично останнім. У програмці, на відміну від фантазії новинаря сайту СПУ та самого пана Мороза в регламенті його обмежили до «короткої доповіді» після якої мала відбутись дискусія. А о 15.30 конференцію мали закрити і всі спікери мали спокійно з почуттям виконаного обов’язку роз’їхатись.

Але, якщо вірити виданню gazeta.ru (на жаль, інших джерел, що могли б підтвердити цю інформацію поки що знайти не вдалось), то саме під час дискусії Україна почула давноочікуваний сигнал від ЄС. Польський спікер Сейму - нижньої палати парламенту - Людвік Дорн заявив, що необхідно розпочати переговори про вступ України до Європейського Союзу.

Як передає Газета RU, виступаючи в Братиславі на Конференції голів парламентів країн - членів ЄС, глава польського Сейму заявив, що Варшава украй засмучена тим, що Україна досі не одержала гарантій від ЄС про початок переговорів щодо вступу Києва до Європейського Союзу.

«Ми не розраховуємо, що буде вказана конкретна дата вступу України в ЄС, але ми чекаємо чіткого запевнення, що в України є такі перспективи, - сказав Л.Дорн. - Такому великому народу, такій великій державі потрібна наша підтримка», - цитує надану російським виданням інформацію український УНІАН.

У свою чергу, віце-спікер верхньої палати польського парламенту - Сенату - Мацей Плажінський вважає, що потрібно допомогти демократії», що «народжується, в Україні. За його словами, Україна перебуває «між Росією і Європейським Союзом, тому якщо ми хочемо допомогти демократичній Росії, ми повинні допомогти Україні».

Ця допомога має бути у тому числі “і фінансова, чим може зайнятися весь Європейський Союз», - сказав М.Плажінський.

Джерела: Майдан, ВВС, spu.in.ua, УНІАН, gazeta.ru, Офіційний сайт Конференції голів парламентів Європейського Союзу (Братислава, 2007)

Категорія: Європейська інтеграція | Переглядів: 2309 | Додав: Майшев | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024