П'ятница, 26/Квітня/2024, 21:06
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [722]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2007 » Червень » 15 » Юрій КОСТЕНКО: «Ми об’єдналися заради захисту демократії...»
Юрій КОСТЕНКО: «Ми об’єдналися заради захисту демократії...»
19:10
ПРО СТВОРЕННЯ ЄДИНОГО БЛОКУ
«7 червня, після зустрічі з Президентом Віктором Ющенком, НСНУ, «Рух – Українська Правиця» та «Народна самооборона» парафували документи про створення єдиного передвиборчого блоку», – заявив один із лідерів «Правиці», голова Української Народної Партії Юрій Костенко. За його словами, «блок матиме повну назву «Наша Україна – Самооборона – Правиця». Однак «ще відбуваються дискусії щодо скороченої назви».
Як вважає лідер УНП, «попереду ще багато процедур, пов’язаних із формуванням єдиного блоку, – від з’їздів партій-учасниць до підписання організаційних угод». Костенко зауважив, що хоча «в дискусіях щодо квот ще не поставлено крапку», ця тема «не в змозі перекрити саму ідею об’єднання демократичних сил». «Політичні сили з різними ідеологічними платформами об’єдналися напередодні дострокових виборів заради захисту демократії та недопущення реставрації авторитарного режиму», – заявив Костенко. На його думку, після перемоги єдиний блок демократичних сил у союзі з БЮТ «матиме можливість задекларувати єдину програму», яка спиратиметься на провідні ідеологічні тези кожної з демократичних партій – «лівих за ідеологією «Народної самооборони» та БЮТ, ліберальної НСНУ та правої «Української Правиці». Ця програма включатиме три розділи:
1. Захист національних інтересів;
2. Побудова ліберальної економіки;
3. Активна соціальна політика.
На думку лідера УНП, кожна з політичних сил додасть до цієї програми «свої програмні засади. Праві – щодо захисту національних інтересів, ліберали – відносно розвитку ринкової економіки, а ліві – кроки з метою соціального захисту». І «ця програма надасть нової якості українській державній політиці в цілому», – вважає Юрій Костенко.

ПРО НЕМОЖЛИВІСТЬ СТВОРЕННЯ ЄДИНОЇ ПАРТІЇ НА БАЗІ ДЕМОКРАТИЧНОГО
БЛОКУ
«Ми домовилися питання щодо об’єднання партій ставити у множині. На основі блоку може бути створено кілька партій: одна – права, наприклад, на основі партій «Правиці»; одна – ліберальна, на основі «Нашої України» та «Самооборони». Якщо Луценко змінить свої політичні погляди із соціал-демократичних на ліберальні, – тоді вони можуть також створити одну партію», – повідомив лідер Української Народної Партії на «5 каналі», коментуючи домовленості, досягнуті при підписанні угоди про створення виборчого блоку НСНУ, «Народної самооборони» та «Правиці».
Костенко зазначив, що «у центрі уваги була дискусія щодо єдиної партії», і ця тема відсунула на другий план питання, хто буде першим номером у списку блоку. «Українська Народна Партія не бачить можливості об’єднання в одну партію різних за ідеологією політичних сил. Це не європейська практика. Якщо ми говоримо про Європу, то є чіткі праві політичні сили, ліві, ліберали тощо», – зазначив він.

ПРО ПЕРШИЙ НОМЕР ОБ’ЄДНАНОГО СПИСКУ
«Є узгоджена назва виборчого блоку – «Наша Україна-Самооборона-Правиця». Щодо скороченої назви, то наразі ведуться дискусії, чи варто це робити, бо виборці вже майже сформували свої симпатії до тих блоків, які об’єднуються у меґаблоки, тому зміна назви може заважати у проведенні ідентифікаційної кампанії блоку», – вважає Юрій Костенко.
Щодо першого номера у виборчому списку цього блоку, лідер УНП повідомив, що це питання також лишається відкритим, проте не вважає його принциповим для досягнення блоком результату на виборах. «Був перший номер у блоці «Наша Україна» – і що? Багато хто пам’ятає, хто це був? «Наша Україна» йшла під брендом Віктора Ющенка, і зараз це – пропрезидентський блок, який утворився для реалізації програми Президента і який передусім об’єднався задля збереження тих завоювань, яких досягли ми – праві політичні сили», – наголосив Костенко.
Він вважає, що «виборець нині інакше ставиться до так званих партій вождистського типу, де багато обіцяли вожді й на останніх виборах – і нічого не зробили». «Ми важливі для виборця як команда. Команда тих, хто, попри різні ідеологічні позиції, об’єднався задля збереження демократії в Україні, щоб Україна будувала Європу у своїй державі», – зазначив лідер УНП на «5 каналі».

ПРО «ПОЛІТИЧНУ ПЕНСІЮ» МОРОЗА
«Президент, підписавши указ про проведення дострокових виборів 30 вересня, ніяк не міг зірвати домовленості з прем’єром та спікером від 27 травня, – заявив один із лідерів «Руху – Українська Правиця» Юрій Костенко. – Насамперед тому, що в самому указі є чіткі посилання на ці домовленості».
Так Костенко прокоментував заяву коаліції від 7 червня про начебто порушення Президентом «спільної заяви політичних лідерів від 27 травня», у зв’язку з чим «не може йтися» «ні про які демократичні вибори парламенту». «Показово, що ця заява коаліції поширена саме Соцпартією України, лідером якої є політичний аутсайдер Олександр Мороз, який не в змозі запропонувати країні нічого іншого, крім громадянського протистояння», – нагадує лідер УНП. На думку Костенка, лідер передвиборчих перегонів-2006 Партія реґіонів «навряд чи створить коаліцію зі спікером-соціалістом», бо «мавр свою справу вже зробив». «Ставши аутсайдером, Мороз вимушений буде піти на політичну пенсію», – вважає Костенко.

ПРО СУМНІВНІ НАМІРИ УРЯДУ
«Якщо нинішній уряд підпише стратегічно важливі для національної безпеки угоди в паливно-енергетичній сфері – передусім у ядерній енергетиці, електроенергетиці та стосовно газотранспортної системи (ГТС), – не узгодивши їх на засіданні РНБО, вони будуть недійсними», – заявив Юрій Костенко.
Так він відгукнувся на публікації в українських ЗМІ щодо намірів ряду Януковича передати ГТС України в оренду Російській Федерації (РФ) до 2030 року, а також на заяву Мінпаливенерго, яка спростовує ці публікації. Костенко нагадав, що, згідно з президентськими актами, «всі міжнародні угоди, які мають стратегічне значення для національної безпеки, мають проходити процедуру схвалення на засіданні РНБО». За словами лідера УНП, «в разі їх ухвалення РНБО уряд отримує повноваження ці угоди парафувати». Останньою інстанцією «контролю якості міжнародних угод є Верховна Рада», нагадує Костенко. Він висловив згоду із секретарем РНБО Іваном Плющем, який закликав уряд припинити підписання документів, які є сумнівними з погляду національних інтересів.

ПРО ПЕРСОН НОН-ҐРАТА
«Пропозиції РФ до України щодо ліквідації списків персон нон-ґрата одночасно з обох сторін, які прозвучали 7 червня в Москві на другому засіданні підкомітету з міжнародного співробітництва, є некоректними», – заявив Юрій Костенко. На його думку, РФ хоче таким чином «відібрати в України механізми морального покарання російських політиків, які мають нахабство висловлювати публічну зневагу до нашої держави, закликати до порушення соборності та мирного співіснування націй».
Лідер УНП нагадує, що «списки персон нон-ґрата є абсолютно цивілізованим засобом впливу, поширеним у демократичних країнах світу». Водночас «РФ, на відміну від України, ЄС та США, застосовує недемократичні підходи у складенні таких списків», – вважає Костенко. Російські чиновники «роблять це під ковдрою», – невідомо, «ні хто потрапив у списки, ні на яких підставах», нагадує він. Водночас, за словами Костенка, «Україна не приховує, на яких підставах заборонено в’їзд деяким одіозним російським діячам». РФ, «виславши законослухняних громадян України, вкотре продемонструвала світові свої тоталітарні звички», – вважає лідер УНП. На його думку, «російська влада недалеко відійшла від шаблонів мислення 1937 року». Якщо тоді «розстрілювали без будь-яких підстав фізично, то тепер – політично» – «це єдина різниця», – зауважує Костенко.

ПРО РОСІЙСЬКІ БОРГИ
«Якщо припустити, що Україна завинила Росії за останні 15 років близько $75 млрд, то Росія Україні – не менше $160-170 млрд. Тому потрібно подивитися, хто для кого є боржником», – висловив свою переконаність Юрій Костенко. Це був його коментар до заяви російського президента від 5 червня щодо «відмови» РФ від практики майже п’ятнадцятирічного «субсидування української економіки» низькими цінами на газ «у розмірі $3-5 мільярдів щорічно». Джерела в «Газпромі» твердять, що Україна з метою погашення цих боргів з 2008 року отримає від РФ 12-17-відсоткове підвищення ціни на кожну тисячу кубометрів газу.
Ю.Костенко радить російським політикам «зробити калькуляцію російських боргів перед Україною». Ці борги, за його словами, складаються з «$132 млрд боргів Ощадбанку СРСР, які не були повернуті українським вкладникам». Якщо рахувати плату ЧФ РФ за оренду землі та майна в Криму за останні 10 років «за світовими цінами, – $2,5 млрд на рік, – то до суми російського боргу додається ще $20-25 млрд», – стверджує лідер УНП. На його думку, за останні 10 років «близько $10 мільярдів «старші брати» недоплатили за транзит газу українською територією», а також ще «близько $10 млрд за транзит російських товарів в ЄС автомобільними, повітряними шляхами та залізницею».
Лідер УНП нагадав, що Україна, «частка якої у ВВП СРСР становила 16,37%, при розпаді Союзу не отримала відповідної частки радянських активів, – валютного, алмазного фонду, закордонної власності». Яка сума цих активів, «важко навіть уявити, оскільки РФ досі не оприлюднила цю цифру», – коментує ситуацію Костенко. Однак, за його словами, навіть без боргів щодо української частки радянських активів, у РФ «набігає борг перед Україною в сумі, не менше $160-170 млрд».

14 червня 2007 року
"Народне Слово"

Категорія: Погляд | Переглядів: 1654 | Додав: Майшев | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024