Понеділок, 29/Квітня/2024, 18:36
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [722]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2007 » Червень » 18 » Експерти заявляють про загрозливу ситуацію в галузі охорони здоров’я України
Експерти заявляють про загрозливу ситуацію в галузі охорони здоров’я України
19:17
Українська медицина насправді отримує великі кошти з Державного бюджету на власне утримання – 48 мільярдів гривень, або 8% ВВП. Ця сума перевищує реальні витрати на охорону здоров’я більшості країн Східної Європи. Крім цього, «дофінансовують» сферу і самі пацієнти. Щороку на подяки та хабарі, «безкоштовні» ліки працівникам медичних закладів українські громадяни виділяють понад 13 мільярдів гривень. До цього варто ще додати суми, які залишають громадяни в аптечних кіосках. За підрахунками маркетингової групи Бізнес-Кредит, 2006 року жителі України залишили в аптеках більше $1,5 млрд. Одначе на якості послуг щорічне вкладення коштів у галузь ніяк не позначається. Рівень медичної допомоги суттєво знижується з кожним роком, а певні категорії громадян узагалі втратили можливість діставати кваліфіковану лікарську підтримку. Медична галузь із вдячністю приймає гроші, однак «віддачі» за ці вклади ні Українська держава, ні її громадяни досі не побачили.

Експерти заявляють про загрозливу ситуацію в медицині через відсутність законодавства про обов’язкове медичне страхування. Як заявив на прес-конференції генеральний директор СК «Нафтогазстрах» Олександр Капшук, «Нині чим більше зволікається прийняття закону про обов’язкове медичне страхування, тим гіршою стає ситуація в медицині». Його слова підтверджує також заступник начальника головного управління охорони здоров’я і медичного забезпечення Києва Володимир Загородній: «на сьогодні стан організації надання медичної допомоги в державі такий, що жоден гаманець, яким би тугим він не був, може не врятувати». На думку пана Загороднього, корінь проблеми у дефіциті ресурсного забезпечення медичних технологій – понад 80% коштів, запланованих з Державного бюджету, йдуть на оплату праці медичних працівників. «Можете собі уявити, що залишається на технології», – звернувся Загородній до журналістів.
Тим часом самі пацієнти, які постраждали від неправильного лікування, вирішили створити Національну мережу пацієнтів-лідерів з метою запровадження сучасних принципів безпечної медицини в систему охорони здоров’я України. Як повідомив віце-президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк, перші кроки діяльності організації були зроблені ще торік, однак лише навесні 2007 р. прийнято рішення про створення спеціальної громадської структури.
--------------------------------------------------------------------------------
Міністерство охорони здоров’я обіцяє надалі пильніше контролювати якість медицини в Україні. Для цього буде розроблено спеціальну систему, яка не лише контролюватиме надання послуг медичними працівниками, а й розвиватиме постійний діалог і співробітництво між пацієнтом і лікарем. Така ініціатива пов’язана з постійним зростанням кількості скарг українських громадян на незадовільну якість медичних послуг. При цьому зростають обсяги як офіційних скарг, так і журналістських матеріалів про недобросовісне виконання лікарями своїх обов’язків.
--------------------------------------------------------------------------------


14 червня 2007 року
Автор: Людмила Білинська
"Народне Слово"

Категорія: Погляд | Переглядів: 1636 | Додав: Майшев | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024