П'ятница, 03/Травня/2024, 22:02
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [722]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2023 » Жовтень » 1 » 585-й день. 1 жовтня! ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЯМ!
585-й день. 1 жовтня! ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЯМ!
08:18
585-й день.
Великої визвольної війни Українського народу проти московських комуно-нацистських терористів або рашистів.

Похмурий ранок. Довге бабине літо завершується. Хмари і зниження денної температури свідчать, що настає справжня «золота» осінь, а земля потребує рясного дощу для доброго майбутнього врожаю.

116-й день контрнаступу.

Ворогу не вдається перехопити іниціативу на фронті, але без переваги у повітрі Сили оборони України поки не можуть прорвати його потужну оборону на Півдні. Рашисти, маючи перевагу в повітрі, ракетах і артелерії, в першу чергу, гатять по населених пунктах, вздовж всього фронту, нищить інфраструктуру, оборонні підприємства та житло. Чи не найбільше перепадає Херсону та Харкову.
І нарешті від офісу Шостого Президента України українці почули про необхідність виробництва власного зброї, а не сподіватися тільки на поставки його від союзників.

1 жовтня - Покрова Пресвятої Богородиці за новоюліанським календарем. Це свято вшановує захист, наданий вірним через заступництво Богородиці.
В Україні це свято відзначається як найважливіше свято, крім Дванадесятих свят і Великодня, та має особливе значення через зв’язок із з Днем захисників і захисниць України, Днем Українського козацтва і створення УПА.
За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу Константинополь. Тому його мешканці у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповідями, явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Вражені цим Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення.
За народними традиціями до Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої (Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня).

1 жовтня - День Українського козацтва, який відзначається в день свята Покрови Пресвятої Богородиці і встановлений, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення, указом Другого Президента України № 966/99 від 7 серпня 1999 року, Шостий Президент України указом № 455/2023 від 28 липня 2023 року у зв’язку з переходом на новоюліанський календар переніс святкування з 14 жовтня на 1 жовтня.

1 жовтня – День ветеранів, встановлений указом Другого Президента України № 1135/2004 від 24 вересня 2004 рокум з метою посилення уваги до потреб старшого покоління, забезпечення належного соціального захисту ветеранів.
Це свято накладається на Міжнародний день осіб похилого віку (англ. International Day of Older Persons), яке встановлено Генеральною Асамблею ООН, і відзаначається з 1991 року. До речі, за міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той або та, хто досяг 65 років.
До речі, ООН вважає, що є потреба активного використання виробничого і творчого потенціалу людей старшого віку. Одночасно суспільство має допомагати долати психологічну межу старості та зменшувати тягар соціальних витрат на молодих людях за рахунок працюючих пенсіонерів.

1 жовтня - День працівників освіти або День учителя, який відзначається щорічно у першу неділю жовтня за ініціативи працівників освіти України згідно указу Другого Президента України № 513/94 від 11 вересня 1994 року). Доречі, Всесвітній день учителів (англ. World Teachers' Day) відзначають 5 жовтня.
Це вже четвертий дещо сумний святковий день для працівників освіти через панування заочної осівти за часів незалежності України. Спочатка СOVID-19, а два останні роки - війна.

1 жовтня - День захисників і захисниць України, започаткований з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві указом П’ятого Пезидента України № 806/2014 від 14 жовтня 2014 року як «День захисника України».
Одночасно цим указом скасовано указ Другого Президента України № 202/99 від 23 лютого 1999 року про встановлення Дня захисника Вітчизни 23 лютого, як продовження комуно-савєтської традиції святкування Дня Савєтської армії і військово-морського флоту.
Свято пройшло довгий шлях становлення і вперше відзначається 1 жовтня, що символічно припало на неділю.
Так законом України № 238-VIII від 5 березня 2015 року встановлено, що 14 жовтня є державним святом і неробочим днем. Законом України № 1643-IX від 14 липня 2021 року свято було перейменовано на «День захисників і захисниць України» для встановлення статевої рівності
У зв’язку з переходом ПЦУ(УПЦ) і УГКЦ на новоюліанський календар Законом України № 3258-IX від 14 липня 2023 року святкування Дня захисників і захисниць України перенесено з 14 жовтня на 1 жовтня.

1 жовтня – День територіальної оборони, встановлений указом Шостого Президента України № 417/2020 від 30 вересня 2020 року з метою подальшого розвитку сучасних військових традицій. Відзначається щорічно у першу неділю жовтня. Чернігівська міська рада (рішенням № 19/VIII-6 від 28 липня 2022 року на знак пошани і увіковічення пам’яті про загиблих оборонців міста від рашистів у лютому-березні 2022 року перейменувала центральну вулицю мікрорайону Підусівка на вулицю Тероборони, де від рашистських бомб загинуло багато тероборонівців.

ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЯМ!

СЛАВА УКРАЇНІ!

СМЕРТЬ ВОРОГАМ І ЇХ ПОСІПАКАМ!



Категорія: Погляд | Переглядів: 149 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024