Четвер, 28/Березня/2024, 21:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [321]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [717]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2023 » Липень » 8 » 9 липня Чернігівський РУХ відзначає 34-у річницю
9 липня Чернігівський РУХ відзначає 34-у річницю
12:34
9 липня 1989 року було засновано Чернігівську крайову організацію Народного руху України за перебудову - організацію членів якої визнано борцями за незадежність України у ХХ столітті.
Це - п’ята за часом утворення обласна організація Руху в Україні після Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської.
Чернігівський Рух очолив національно-демократичні сили області, які боролися за незалежну, соборну, демократичну, заможну державу Українського народу.

Своїм найбільшим досягненням чернігівські рухівці вважають успішне проведення на теренах області референдуму 1 грудня 1991 року. Саме у приміщенні Руху на вул. Щорса, 4 (тепер Івана Мазапи,4) працював обласний громадський штаб по референдуму 1 грудня 1991 року за незалежність України. Звідсі координувалася робота агітаційних груп, зокрема, і делегацій з західних регіонів Україні, по пропаганді ідеї незалежності України серед жителів області.
В цьому ж історичному приміщенні під час Памаранчової революції та Революції гідності знаходилися осередки підтримки Майданів, а у 2021 році відкрито громадський Музей боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині.

Нажаль, під час обстрілу рашистами Чернігівської телевежі у березні 2022 року це приміщення,яке орендує вже більше 33 років Рух у міської ради, було пошкоджено вікна і двері,а через замерзання зруйновано систему опалення.

Про цей буремний час можна ознайомитись зі збірника документів і матеріалів "БОРОТЬБА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ у 1989 – 1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного руху України за перебудову."
Це унікальне для України видання побачило світ до 20–річчя створення Народного руху України за перебудову завдяки спільним зусиллям Чернігівської обласної організації УНП, обласної державної адміністрації та Українського інституту національної пам’яті.

Вітаємо всіх рухівців та прихильників РУХу, їх родини, усіх українських патріотів-державників Чернігівщини з 34-ю річницею утворення Чернігівської крайової організації Народного руху України за перебудову та згадуємо усіх побратимів хто відійшов у вічність.

ПАМ'ЯТАЄМО - ПЕРЕМАГАЄМО!

СЛАВА УКРАЇНІ!

СЛАВА ГЕРОЯМ!



ІСТОРИЧНА ДОВІДКА


Основні події національно-демократичної революції на Чернігівщині

1. Заснування Чернігівського осередку Товариства української мови ім. Т. Шевченка (15 січня 1989 року).

2. Повернення Л. Лук’яненка на Чернігівщину (26 січня 1989 року).

3. Утворення регіональної організації історико-просвітницького товариства «Меморіал» (25 лютого 1989 року.)

4. Спроба створення ДДСП (11 березеня 1989 року).

5. Збори в ЧДПІ ім. Т. Шевченка, присвячені річниці Чорнобильської трагедії (26 квітня 1989 року).

6. Зібрання представників «неформальних» організацій в палаці культури в/о «Хімволокно» (18 травня 1989 року).

Спочатку учасники зустрічі зібрались у холі другого поверху, але їх було набагато більше, ніж це дозволяло приміщення. За наполяганням Я. Мостепана адміністрацією палацу було надане приміщення кінозалу. На цьому зібранні вперше публічно перед широким загалом чернігівців виступив Л. Лук’яненко. У своєму виступі він з позицій юриста звинуватив КПРС в узурпації влади, а існуючі негаразди в країні пов’язав із монополією однієї партії та закликав до реальної багатопартійності. Цю думку палко підтримали присутні, особливо А. Бабкін.

7. Зустріч керівників «неформальних» організацій на запрошення Товариства української мови ім. Т. Шевченка (кінець травня 1989 року).

Обговорювались питання відносин з владою, ставлення до неї, можливість співпраці між «неформальними» організаціями. На пропозицію С. Соломахи утворено оргкомітет по заснуванню об’єднання «неформальних» організацій на зразок прибалтійських фронтів. Для підготовки установчих зборів нової організації делеговано по три представники від кожної з присутніх на зустрічі організацій: Товариства української мови ім. Т. Шевченка, ДДСП, товариства «Меморіал», а також С. Жигінаса (запропонований Л. Костюченко як представник кооператорів).

8. Установчі збори Чернігівського відділення НРУ за перебудову в кооперативному училищі (9 липня 1989 року).
Підготовка зборів здійснювалась ДДСП (приміщення, запрошення учасників тощо) без узгодження з іншими членами «неформальних» організацій з розрахунком прийняти учасників зборів в ДДСП, а потім цю організацію оголосити Рухом. З цим не погодились В. Сарана, О. Котенко, С. Жигінас, В. Розстальний та інші учасники зборів, які запропонували не вважати зібрання зборами ДДСП, а безпосередньо оголосити їх установчими зборами Чернігівського відділення НРУ за перебудову. В гарячих суперечках, в яких узяв участь В. Тканко – секретар міськкому Компартії з ідеології, перемогли прихильники проведення установчих зборів НРУ за перебудову. У відповідь на це прихильники ДДСП залишили президію (мабуть, розраховуючи на зрив зборів). У президії залишились Л. Костюченко та А. Майба, які продовжили вести зібрання, що прийняло рішення про утворення Чернігівського відділення НРУ за перебудову.

Про цю подію повідомили газети «Приборостроитель», «Деснянська правда», радіо «Свобода».

Інформація у газеті в/о ЧРПЗ «Приборостроитель» за 19 липня 1989 р. про створення 9 липня 1989 р. Чернігівської регіональної організації НРУ



Створено відділення НРУ


9 липня в нашому місті відбулися установчі збори, на яких було оголошено про створення регіонального відділення Народного Руху України за Перебудову (НРУ). Незважаючи на недільну спеку, в приміщенні кооперативного технікуму зібралися люди, яким не байдужа доля перебудови, що аж надто поволі спричиняє до змін у житті українського загалу. Більшість зібрання стривожена гальмуванням оновлюючих процесів на Україні, відверто стишеним просуванням суспільства у напрямку відкритості і гласності, а тому прагне дійових справ заради прискорення перебудови, намагається влити бодай маленький свій потічок у бурхливий розвій перебудовчих ідей.
На збори зійшлися і з’їхалися представники різних самодіяльних організацій міста і районних центрів. Активну участь у дискусії взяли промовці від партійних органів, товариств шанувальників української мови ім. Т. Г. Шевченка, «Меморіал», «Демократического движения в поддержку Перестройки», української хельсінкської спілки.
Збори обрали тимчасову раду та її виконавчий комітет. Було оголошено про створення комісій, які повинні охопити майже всі напрямки суспільного життя. Отож кожному, вболіваючому за долю перебудови, знайдеться конкретна справа. Учасники зборів висловили думку про необхідність видавництва друкованого органу, запропоновано для обговорення його назву – «Світанок».
Збори повідомляють, що на порядку денному конференції, яку вирішено провести в наступному місяці, в першу чергу стоятиме питання обговорення та утвердження тимчасового статуту регіонального відділення НРУ, участі у республіканському з’їзді НРУ, що має відбутися у вересні в Києві.
Отже, зроблено перший крок. Попереду важка і відповідальна праця, завдяки якій маємо надолужити згаяний час. Першочергове завдання НРУ – це надбати довір’я нараду, яке є єдиним міцним гарантом успіху у загальній борні за перебудову.

С. Соломаха


* Газета «Приборостроитель» – орган парткому, профкому, комітету комсомолу дирекції ордена Трудового червоного прапору виробничого об’єднання «Чернігівський радіоприладний завод» (м. Чернігів).

Перше число чернігівської рухівської газети "Громада", липень 1989 року






Категорія: Анонси. Події | Переглядів: 2189 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024