Вівторок, 19/Березня/2024, 05:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [320]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [715]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2019 » Листопад » 3 » Чернігівський історичним музеєм імені В. Тарновського до 30-річчя РУХу
Чернігівський історичним музеєм імені В. Тарновського до 30-річчя РУХу
15:02
30 жовтня у Чернігівському обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрили експозицію, присвячену 30-річчю Народного Руху України – організації, яка стояла у витоків демократичних перетворень та відновлення незалежності України.

На заході зібралися разом із студентами Чернігівського кооперативного коледжу й безпосередні учасники тих подій – Сергій Бутко, Сергій Черняков, Сергій Соломаха, Іван Панченко, Валентин Ральченко, Сергій Ковбусь. Музейниками спільно з рухівцями була підготовлена виставка «За Україну, за її волю!», на якій представлені документи і речі чернігівців – учасників демократичного руху, що боролися за незалежність України наприкінці 1980-х – на початку 1990-х років.

На початку заходу Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею імені В. Тарновського, наголосив на важливості та актуальності збереження в національній пам’яті історії відновлення незалежної Української державності в національному та регіональному вимірі. Він відмітив вагому роль Руху в цій знаковій події в історії країни.

Сергій Бутко, співробітник Українського інституту національної пам’яті та один із делегатів Установчих зборів Народного Руху України за перебудову 8-10 вересня 1989 р. у Києві, підкреслив: «Чернігівщина стала п’ятою областю, де виникла крайова організація Руху. Це сталося 9 липня 1989-го. Ця подія та подальша діяльність чернігівських рухівців наочно показує, що попри системні репресії та русифікаторську політику комуністичного режиму впродовж 70-ти років, наш край – українська твердиня».

Він також привернув увагу до факту, що підтверджує традицію сучасних українсько-литовських відносин в умовах російської агресії: «У 1989 році перший номер чернігівської рухівської газети «Громада» був надрукований саме у Вільнюсі».

Сергій Черняков, учений секретар Національного архітектурно-історичного заповіднику «Чернігів стародавній» та активний член чернігівського Руху від часу його створення, пригадав: «Тодішні рухівці постійно перебували під пильним наглядом агентури КДБ під час проведення акцій. І коли дивишся на фото людних заходів 1989-1990 років, варто не просто милуватися, а й пам’ятати, що просто вийти з плакатом на вулицю в тих умовах – це вже потребувало мужності».

Він ознайомив присутніх із рідкісними світлинами тих буремних подій, які зберігає у двох альбомах з домашнього архіву. Також передав історичному музею книгу – збірник документів і матеріалів «Боротьба за незалежність України у 1989-1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного руху України за перебудову», упорядниками якої є Сергій Бутко і Сергій Соломаха.

Сергій Соломаха, один із засновників чернігівського Руху, депутат Чернігівської міської ради першого демократичного скликання в 1990-1994 роках, зазначив: «Народний Рух України виконав свою місію, заклав підвалини незалежності України. І тепер український народ сам вирішує свою долю. Зрештою, досвід боротьби Руху за Українську державу стане корисним у захисті нашої Вітчизни від російської агресії на Сході України, що розпочалася п’ять років тому».

Відмітив цікаву символічність: «Перерви, початок і завершення засідань Установчих зборів Народного Руху України за перебудову супроводжувалися мелодією «Запорізького маршу» – ми перемогли, Україна незалежна, а зараз відбиває російську агресію. Тому приємно, що відкриття виставки також почалося з цього козацького маршу. Пам’ятаємо і перемагаємо!».

Автор експозиції та модератор презентації – науковий співробітник історичного музею Михайло Жирохов.
Відкриття виставки підготовлено Чернігівським історичним музеєм імені В. Тарновського у співпраці з ветеранами Чернігівського Руху, Українським інститутом національної пам’яті.



















Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті
Категорія: Анонси. Події | Переглядів: 625 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024