П'ятница, 19/Квітня/2024, 13:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [721]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2015 » Червень » 6 » Хай Господь упокоїть Володимира Шкварчука!
Хай Господь упокоїть Володимира Шкварчука!
09:25
4 червня 2015 року відійшов у вічність письменник, публіцист, член Національної Спілки письменників України, Асоціації дослідників українських голодоморів Володимир Шкварчук.

Він родом з Тлумацького району Івано-Франківщини, 1940 року з'явився на світ. Виявилося, що цей світ загиджений комуністичною владою, російською окупацією. І Володимир Шкварчук, як син гордої землі, не мирився з цим.

Працював робітником у Московській картографічній експедиції на Уралі, рудниках Кривого Рогу, різних монтажно-будівельних організаціях Кавказу, Києва і Чернігова. І тут ще більше утверджувався у своєму огидженні радянською системою.

Тільки коли війнуло подихом свободи, розкрився талант Володимира Шкварчука. Всі публікації В. М. Шкварчука останніх років базуються на архівних матеріалах СБУ по Чернігівській області.

У 1994 році побачила світ перша книга автора «Бунт землі» про опір селян колективізаторській політиці радянської влади. Книга вийшла під егідою обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка, членом якого він був з перших років відновлення.

Наступне історико-публіцистичне дослідження В. М. Шкварчука видано теж у Чернігові в 1999 році. Це — «Голодомор 1932-33 годов на Черниговщине». Дві книги «Прищеплена гілка» (1999) та «Отруйне питання» (2000) розкривають долю євреїв, які служили в органах ВУЧК-ГПУ-НКВС-КДБ по Чернігівській області. Вони також вийшли під маркою чернігівської "Просвіти".

У газеті "Сіверщина" Володимир Шкварчук вів рубрику "Мимохідь", яка вражала несподіваним, оригінальним ітворчим поглядом на багато речей не тільки української та російської культур, але й інших європейських.

В 2007 році його нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (Указ Президента України № 1123/2007). Лауреат пермії імені Бориса Грінченка.

Останні роки він вибрав собі стиль життя затворника. Можливо, ми ще матимемо змогу прочитати останні його твори, написані за зачиненими дверима...

Хай Господь упокоїть його стражденну душу!

Правління обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка: Василь Чепурний, Сергій Павленко, Юрій Соболь, Валерій Сарана, Олександр Шевченко, Надія Галковська, Андрій Глухенький, Володимир Ступак, Сергій Соломаха, Микола Шкурко, Валерій Рябченко

ДОВІДКА

"Чернігівщина: 20 років незалежності України", довідник, 2011:

ІЗ СПИСКУ АКТИВНИХ УЧАСНИКІВ БОРОТЬБИ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ, ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ Й РОЗБУДОВУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА НА ЧЕРНІГІВЩИНІ

Шкварчук Володимир Михайлович (22.10.1940 р. н.), мешкає в м. Чернігові, один із засновників і член правління Літературної спілки «Чернігів».
Член редколегії журналу «Літературний Чернігів».
З 1993 р. – науковий консультант науково-редакційного підрозділу при редколегії по написанню тому «Реабілітовані історією». Дослідник злочинів комуністичного тоталітаризму.
З 1998 р. член Спілки письменників України.
Автор гуморесок, нарисів, оповідань, книжок, зокрема: «Бунт землі» (1994), «Прищеплена гілка» (1999), «Голодомор 1932-1933 на Чернігівщині» (1999), «Пиріжкова хата», «Отруйне питання» (2000).
Категорія: Заяви та звернення | Переглядів: 1036 | Додав: Соломаха | Рейтинг: 0.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024