Понеділок, 29/Квітня/2024, 01:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [257]
Анонси. Події [322]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [259]
Погляд [722]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2013 » Травень » 16 » Вшануємо 22 травня Великого Кобзаря! АНОНС
Вшануємо 22 травня Великого Кобзаря! АНОНС
19:38
22 травня минає 152-а річниця перепоховання Тараса Шевченка в Україні. Традиційно в цей день українські патріоти, усі шанувальники Українського генія традиційно вшановують його пам’ять і згадують ЗАПОВІТИ КОБЗАРЯ.

Запрошуємо чернігівців прийти 22 травня до пам’ятника Тарасу Шевченку на Валу, де відбудеться покладання квітів та мітинг з нагоди 152-ї річниці перепоховання Великого Кобзаря.

Місце проведення: біля пам’ятника Тарасу Шевченку на Валу у Чернігові.

Початок: 22 травня 2013 року о 17.00.

Чернігівська обласна організація
Української народної партії

Чернігівська обласна організація
Товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка

Чернігівський обласний громадський оргкомітет
по відзначенню 200-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка






ДОВІДКОВО:

26 лютого (10 березня) 1861 року Шевченко помер. На кошти друзів 1 (13 березня) його поховано спочатку на Смоленському православному кладовищі в Петербурзі.

Після того, як п'ятдесят вісім днів знаходився прах Т. Г. Шевченка в Петербурзі, його домовину, згідно із заповітом, за клопотанням Михайла Лазаревського, після отримання ним дозволу в квітні того ж року, перевезено в Україну і перепоховано на Чернечій горі біля Канева.

26 квітня (8 травня) 1861 року домовина була викопана, перенесена через увесь Петербург до Московського (Миколаївського) вокзалу і залізницею потрапила до Москви.

Далі шлях до Києва проходив через Серпухов, Тулу, Орел, Кроми, Дмитровськ, Сєвськ, Глухів, Кролевець, Батурин, Ніжин, Носівку, Бобровицю.

та Бровари. У Києві по Ланцюговому мосту, випрягши коней з воза, його провезли студенти Університету Святого Володимира і далі набережною до церкви Різдва Христового на Подолі.

Прощатися з Тарасом прийшли студенти, поети, багато киян. Була навіть думка, яку підтримували й родичі поета, поховати Т. Шевченка в Києві. Однак Григорій Честахівський відстояв думку про поховання Кобзаря в Каневі, бо ще за життя він мріяв про: «тихе пристанище і спокій коло Канева».

8 (20 травня) 1861 року на пароплаві «Кременчук» з Києва прах Шевченка потрапив до Канева. Дві доби домовина знаходилась в Успенському соборі, а 10 (22 травня) було відслужено в церкві панахиду і домовину з Тарасом віднесли на Чернечу гору.

«Винесли гроб, поклали на козацький віз, накрили червоною китайкою. Замість волів впрягся люд хрещений, і повезли діти свого батька, що повернувся з далекого краю до свого дому» — згадував Григорій Честахівський. Туди ж перенесли дерев'яний хрест, який був встановлений на могилі.
Категорія: Анонси. Події | Переглядів: 1061 | Додав: unp | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024