Субота, 27/Липня/2024, 13:08
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна сторінка | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи новин
Заяви та звернення [259]
Анонси. Події [328]
Європейська інтеграція [156]
Громада та Влада [260]
Погляд [738]
Соціум [86]
Культура та Мистецтво [30]
Аналітика [42]
Освіта та навчання [9]
Церква та суспільство [30]
Законодавство [5]
Молодь [3]
Наше місто [55]
Злочинність [50]
Різне [38]
Наше опитування
Чи подобається наш сайт?
Всього відповіло: 319
Форма входу
Пошук по новинах
Друзі сайту

Народний Рух України

Європейська Україна - портал чесних новин

"Чернігівський ФОРМАТ"

Статистика
Початок » 2024 » Травень » 27 » Чому самоквасівщина досі панує на Чернігівщині ?
Чому самоквасівщина досі панує на Чернігівщині ?
13:44
В медіа знову рясніють матеріали до 181-річниці від дня народження імперського чиновника високого рангу, а по сумісництву «відомого археолога кін. ХІХ – поч. ХХ ст., історика права, дослідника чернігівських курганів» Дмитра САМОКВАСОВА, який народився 27 травня (за новим стилем) 1843 року на хуторі Стахорщина (зараз – село) на Новгород-Сіверщині, закінчив Новгород-Сіверську чоловічу гімназію. Вищу юридичну освіту здобув у Санкт-Петербурзькому університеті.

Нажаль, в публікаціях замовчується, що цей імперський діяч був насправді професором російського права Московського і Варшавського університетів, а у 1891-1892 рр. – навіть ректором останнього, керівником московського архіву Міністерства юстиції (1892 - 1911).

Мабуть, саме про таких самоквасових - професійних колонізаторів-русифікаторів, які у разом з царською охранкою викопували і вивозили з України її пам’ятки, а меншовартісна малоросійська братія їх не тільки шанувала і шанує, але ще вулиці на їх честь називає. Саме про це писав Тарас Шевченко у «Розрита могила»:


"І могили мої милі
Москаль розриває...
Нехай риє, розкопує,
Не своє шукає,
А тим часом перевертні
Нехай підростають
Та поможуть москалеві
Господарювати,
Та з матері полатану
Сорочку знімати.
Помагайте, недолюдки,
Матір катувати».


Особливо обурює, те що в Україні в той час були справжні українські патріоти земляки-чернігівці, такі як родина Василя Тарновського, які не тільки зібрали українськи старожитності за свій кошт, але й подарували їх місту Чернігову. І тепер вони є основою Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського і Національний музей Тараса Шевченка.

Звісно, що цей імперський чиновник-грабіжник Самоквасов Д.Я., який за даними Википедии «по убеждениям Самоквасов являлся монархистом, был связан с Союзом русского народа, крупной «черносотенной» организацией, русифікатор Польщі підпадає під дію Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".

Однак чернігівська влада категорично проти перейменування вулиці і провулка Дмитра Самоквасова на вулицю і провулок Шерстянка.
Головний її аргумент, що копачі сотен могил і курганів в Україні під наглядом професора імперського права Самоквасова, в такий спосіб лише рятували скарби Чорної могили в Чернігові.

До речі, не квапиться розставити крапки над "і" й УІНП.

Категорія: Погляд | Переглядів: 116 | Додав: Черняков | Рейтинг: 5.0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Інформація


Форум патріота
"Чернігівський ФОРМАТ"
© НРУ 2007-2024